Έργα όπως η αποκατάσταση υγροτόπων, η αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης υδάτινων πόρων και η προστασία της βιοποικιλότητας σε κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας έχουν πραγματοποιηθεί χάρη στη συμβολή ενός «αφανούς χρηματοδότη», που συμπληρώνει 30 χρόνια προσφοράς στη χώρα. Στον πυρήνα αυτών των προσπαθειών βρίσκεται ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός των EEA Grants, που υποστηρίζεται κυρίως από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, και μέσω αυτού του θεσμού η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από χρηματοδοτήσεις για μια πληθώρα σημαντικών έργων.
Η συνεργασία των EEA Grants με κορυφαίους φορείς, όπως το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), είναι καθοριστική για την επιτυχία αυτών των έργων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών, που προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων. Και μπορεί αυτή η συνεργασία να είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, είναι, ωστόσο, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει μια σωστά κατευθυνόμενη χρηματοδότηση.
Περιβαλλοντικό όραμα
O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό, που έχει συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ. Τα EEA Grants αποσκοπούν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την περίοδο 2014–2021 τα EEA Grants έχουν κατανείμει συνολικά €2,8 δισ., από τα οποία τα €116,7 εκατ. έχουν διατεθεί στην Ελλάδα, μέσω του διεθνούς Πρωτοκόλλου 38c (Protocol 38c).