Στο τέλος Οκτωβρίου θα υποβληθεί το ΕΣΕΚ στις Βρυξέλλες – Σημειακές αλλαγές με την ενσωμάτωση τοποθετήσεων από τη διαβούλευση

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να υποβληθεί το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ στην Κομισιόν, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, υπό την προεδρία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου. Το τελικό κείμενο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, πρόκειται να δοθεί άμεσα στους θεσμικούς φορείς. 

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των προβλέψεων του ΕΣΕΚ, ώστε αυτή να προστεθεί στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου που θα «οδεύσει» στις Βρυξέλλες. Στόχος της μελέτης είναι να προσδιορίσει την επίδραση που θα έχουν οι πολιτικές στην εθνική οικονομία, αλλά και στην απασχόληση. Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η μεθοδολογία της μελέτης. 

 

Ο προγραμματισμός της Διυπουργικής Επιτροπής είναι τα πορίσματα να δημοσιοποιηθούν μέσω ανοικτής εκδήλωσης. Επίσης, πριν το ΕΣΕΚ υποβληθεί στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να «περάσει» από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση υποβλήθηκαν 366 σχόλια, ενώ μέσω επιστολών κατατέθηκαν άλλες 180 περίπου τοποθετήσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα σχόλια προήλθαν από μεμονωμένους ιδιώτες, με τα περισσότερα να αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Αμέσως λιγότερες αριθμητικά ήταν οι τοποθετήσεις για την προτεραιότητα σύνδεσης Ενεργειακών Κοινοτήτων, την κατάργηση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. 

Με βάση τη χθεσινή παρουσίαση, η ενσωμάτων σχολίων από τη διαβούλευση είχε ως συνέπεια να γίνουν σημειακές αλλαγές στο κείμενο. Έτσι, για παράδειγμα, μικρή ενίσχυση έγινε στην ισχύ των αντλησιοταμειυτικών μονάδων που θα λειτουργούν το 2030, διατηρώντας ωστόσο το χαρτοφυλάκιο των μπαταριών στα ίδια επίπεδα. 

Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ενεργειακή κατανάλωση το 2030, ενώ μικρή διαφοροποίηση υπάρχει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως και στη δυναμικότητα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (CCS), το οποί προορίζεται για τη μείωση του αποτυπώματος των βιομηχανιών. Ελαφριά μείωση παρουσιάζει επίσης η ισχύς πετρελαϊκών σταθμών το 2030. 

Από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η σχετική αύξηση της παραγωγής υδρογόνου μέχρι το 2030. Κι αυτό γιατί υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, στα οποία το υδρογόνο αποτελεί «πρώτη ύλη». 

Την ίδια στιγμή, στα ίδια επίπεδα διατηρείται η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ το 2030, όπως και το χαρτοφυλάκιο μονάδων αερίου. Μικρή μείωση από το 2030 έχει γίνει στην παραγωγή των θερμοηλεκτρικών σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο. 

 

(φωτογραφία: freepik.com)

f