Σχέδιο ΥΠΕΝ για προώθηση της αποθήκευσης: «Όριο αντισυγκέντρωσης» στις standalone μπαταρίες χωρίς ενίσχυση – Πλαφόν ανά επενδυτή στο 13% του χαρτοφυλακίου που θα πριμοδοτηθεί αδειοδοτικά

Επαρκή «ιδιοκτησιακή διασπορά» στις standalone μπαταρίες που θα πριμοδοτηθούν αδειοδοτικά για να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς καμία στήριξη στο CAPEX και το OPEX, πρόκειται να βάλει το ΥΠΕΝ. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει», μέσα από το συγκεκριμένο σχήμα, την ανάπτυξη έργων με δυναμικότητα μέχρι το 13% της συνολικής ισχύος των standalone μπαταριών που θα επωφεληθούν των αδειοδοτικών κινήτρων. 

Όπως έχει γράψει το energypress, μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου το ΥΠΕΝ θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε επενδυτές, για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί το 1,5 Γιγαβάτ – τόσο με την ανάπτυξη standalone μπαταριών όσο και με την προσθήκη συστημάτων «behind the meter» σε εν λειτουργία και αδειοδοτικά ώριμα φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση περί τα τέλη του μήνα. 

 

Όσον αφορά τις standalone μπαταρίες, το «όριο αντισυγκέντρωσης» -όπως έχει χαρακτηρίσει την πρόβλεψη για πλαφόν ανά επενδυτή σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης- θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνισμού κατά τη συμμετοχή των μονάδων στις αγορές. Με αυτό τον τρόπο, θα αποτραπεί ο κίνδυνος το μέτρο να αξιοποιηθεί από εταιρείες που διαθέτουν ηλεκτροπαραγωγικό χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στο ηλεκτρικό σύστημα. 

Από τη σχετική διαδικασία, θα προκριθούν τα έργα εκείνων των επενδυτών που θα ανταποκριθούν στην ανοικτή πρόκληση και θα δεσμευτούν πως οι standalone μπαταρίες τους θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Δεσμεύσεις που η τήρησή τους θα διασφαλίζεται από τις υψηλές εγγυητικές επιστολές που θα πρέπει να υποβάλουν με τις προσφορές τους. Οι μονάδες που θα «περάσουν» θα έχουν για παράδειγμα απόλυτο προβάδισμα στη χορήγηση όρων σύνδεσης. 

Όσον αφορά την προσθήκη μπαταριών «behind the meter» σε φωτοβολταϊκά πάρκα, η δυνατότητα αυτή θα δοθεί σε έργα με συμβάσεις Feed-in-Premium (FiP), όπως έχει γράψει το energypress. Και πάλι τα κίνητρα θα είναι αμιγώς αδειοδοτικά, προβλέποντας fast-track διαδικασίες για την τροποποίηση π.χ. των Βεβαιώσεων Παραγωγού. 

Ο λόγος για την πριμοδότηση αποκλειστικά φωτοβολταϊκών με Feed-in-Premium είναι πως πρόκειται για έργα με σχετικά μικρές «ταρίφες», οι οποίες ακόμη και στην πιο ακραία περίπτωση, δεν ξεπερνούν τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όσον αφορά για τις μονάδες αποθήκευσης «πίσω από τον μετρητή» που θα μπορούν να προσθέσουν οι εν λόγω σταθμοί, θα είναι μπαταρίες συνολικής ισχύος έως το 1/3 της ισχύος του φωτοβολταϊκού.  

f