IEA: Άνω των 500 δισ. δολαρίων οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά φέτος - Θα ξεπεράσουν όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής

07 08 2024 | 11:26

Θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. δολάρια οι παγκόσμιες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά το 2024, υπερβαίνοντας όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΕΑ, οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των υποδομών, θα φτάσουν άνω των 3 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά φέτος. Από αυτά, τα 2 τρισ. δολάρια θα κατευθυνθούν σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

 

l

Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 770 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρείται μέτριο, καθώς η κατακόρυφη πτώση των τιμών ηλιακών πάνελ, έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις.

Από την άλλη, οι επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων αναμένεται να φθάσουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, με τις επενδύσεις σε άνθρακα να μειώνονται κατά 30% και σε φυσικό αέριο κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

Τέλος, οι επενδύσεις σε αιολικά αναμένεται να φθάσουν τα 200 δισ. δολάρια, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αγγίξει τα 80 δισ. δολάρια, δηλαδή να διπλασιάσει τις επενδύσεις του 2018. Η αποθήκευση μπαταριών αναμένεται να φθάσει τα 50 δισ. δολάρια.
 

(φωτογραφία: pixabay.com)

 

s