Σε χαμηλό οκταετίας υποχώρησαν τα υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών λόγω καύσωνα και ζήτησης

29 07 2024 | 10:22

Πιέσεις στα υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ασκούν ο παρατεταμένος καύσωνας και η συνακόλουθη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, ο καύσωνας βρήκε τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων ήδη με χαμηλά αποθέματα, καθώς η έλλειψη χιονοπτώσεων τον περυσινό χειμώνα δεν επέτρεψε την πλήρωσή τους τον Μάιο, που όπως τονίζουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ τα φράγματα φτάνουν στο μέγιστο της στάθμης τους.

 

Στελέχη του ΑΔΜΗΕ μιλούν για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017 και κατά 600 GWh χαμηλότερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου, που ήταν η ημέρα με την υψηλότερη ζήτηση στο σύστημα (225 GWh), τα αποθέματα ήταν στις 2.200 GWh, όταν την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι ήταν στις 2.800 GWh.

Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό απόθεμα, όπως τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι σε μια ημέρα καύσωνα τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν στη ζήτηση δίνοντας 17-20 GWh ανάλογα με τη διακύμανση της παραγωγής των ΑΠΕ. Τη 18η Ιουλίου με την αιχμή της θερινής ζήτησης (μέχρι σήμερα) τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 9%, από 6% της προηγούμενες ημέρες του καύσωνα.

s