Κίνα: Σε πλήρη λειτουργία το δεύτερο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό στον κόσμο

02 01 2023 | 10:35

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο κόσμο. Πρόκειται για την μονάδα με την ονομασία «Baihetan», συνολικής ισχύος 16 GW, η οποία βρίσκεται στην Κίνα και συγκεκριμένα στον ποταμό Yangtze.

Η κινέζικη κρατική εταιρεία Three Gorges Corp, η οποία λειτουργεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό Three Gorges, συνολικής ισχύος 22.5 GW, ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός σε όρους ισχύος παγκοσμίως, ολοκλήρωσε την μονάδα Baihetan.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Balkan Green Energy News, το φράγμα, το οποίο περιέχει 20,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, βρίσκεται στον ποταμό Jinsha, το ανώτερο τμήμα του Yangtze στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Η κατασκευή στα σύνορα των επαρχιών Γιουνάν και Σιτσουάν φιλοξενεί 16 τουρμπίνες, οι οποίες είναι σε θέση να παράγουν 62.4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ποσότητα ίση με την κατανάλωση 75 εκατομμυρίων ανθρώπων στο πολυπληθέστερο έθνος ή 90.4 εκατομμύρια τόνους τυπικού άνθρακα για θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2017 με τις πρώτες μονάδες να παραδίδονται τον Ιούνιο του 2021. Στο μεσοδιάστημα, το επίπεδο του νερού έφτασε στον στόχο των 825 μέτρων. Η τελευταία τουρμπίνα εγκαταστάθηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο καταρράκτης στον ποταμό Yangtze εκτείνεται σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων και αποτελείται από έξι υδροηλεκτρικούς σταθμούς με 110 μονάδες συνολικά που αθροίζονται σε όρους ισχύος στα 71.7 GW. Το συγκρότημα συμβάλει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις πλούσιες σε πόρους περιοχές της Δυτικής Κίνας προς τα ενεργοβόρα οικονομικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας.