Μέχρι τις 10 Αυγούστου η ίδρυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων για το πρόγραμμα «Απόλλων» - Τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα για την διαστασιολόγηση των έργων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον σχεδιασμό του προγράμματος Απόλλων ώστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, το τελευταίο τρίμηνο του έτους να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, εστιάζοντας για την ώρα στο κρίσιμο κομμάτι της διαστασιολόγησης των έργων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο project στα μεγέθη του προγράμματος Απόλλων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οριοθέτηση των σωστών παραμέτρων δια της «άσκησης» της διαστασιολόγησης, συνιστά δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα.

 

Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στο κόστος του έργου και τον ταυτοχρονισμό στη κατανάλωση ώστε αφενός να προκύψει ένα βιώσιμο «μοντέλο» και αφετέρου να επιτευχθεί ο στόχος για ταυτοχρονισμό περί του 90%. Το δύσκολο σημείο της «εξίσωσης» έγκειται στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ταυτοχρονισμός επιτυγχάνεται με περισσότερες μπαταρίες που αυξάνουν όμως το συνολικό κόστος του έργου και επομένως θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία που θα διασφαλίζει το μέγιστο δυνατό όφελος για τους σκοπούς του προγράμματος.

Να σημειώσουμε ότι οι μελέτες για την διαστασιολόγηση των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς την «φυσιογνωμία» των έργων στο σύνολό τους και σε όλες τους τις διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται όπως έχει γράψει το energypress, το πρόγραμμα Απόλλων απευθύνεται στους 127.500 δικαιούχους του ΚΟΤ Α καθώς και σε φορείς όπως ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ και ΟΤΑ α και β βαθμού με στόχο τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους. Ως προς τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, η διαδικασία ίδρυσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών προχωράει κανονικά με ορίζοντα ως τις 10 Αυγούστου να έχουν ιδρυθεί. Η νομοθεσία προβλέπει την ίδρυση 13 Ενεργειακών Κοινοτήτων για τις ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα και μέσω των οποίων θα συμψηφίζονται οι καταναλώσεις ρεύματος των δημοτικών και περιφερειακών εγκαταστάσεων, καθώς και των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ εντός της επικράτειάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων θα γίνεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισµένου συµψηφισµού (virtual net-billing). Καθώς στο net-billing το όφελος αυξάνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο ταυτοχρονισμός, θα προωθηθεί παράλληλα η «μετατόπιση» της κατανάλωσης τις περιόδους μέγιστης παραγωγής των ΑΠΕ – δηλαδή τις μεσημβρινές ώρες. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη κι αν ωφελούμενοι (π.χ. ένα δημοτικό κτίριο) δεν μειώσουν την κατανάλωσή τους με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο όφελος στο κόστος τους για ηλεκτρισμό. 

d