Προσφυγές στη ΡΑΑΕΥ για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων από παραγωγούς ΑΠΕ που υπόκεινται "σκληρές" περικοπές - Απορριπτικές οι απαντήσεις της Αρχής
Νομική προστασία προκειμένου να εξαιρεθούν του «κύματος» περικοπών αναζητούν παραγωγοί ΑΠΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, υποβάλλοντας προσφυγές για τη λήψη προσωρινών μέτρων στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μια σειρά παραγωγοί ΑΠΕ έχουν υποβάλει αιτήσεις προσωρινών μέτρων στη Ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας να εξαιρεθούν προς ώρας από τις περικοπές της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ποιος κόβεται και πως θα κόβεται η παραγωγή του.
Το αίτημα των παραγωγών, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εδράζεται στο γεγονός ότι κόβονται τα ίδια πάρκα συνέχεια και επομένως υφίστανται σημαντικές απώλειες στα έσοδά τους χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ένα πλαίσιο αποζημίωσης για την απορριπτόμενη ενέργεια. Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι στο «κάδρο» των καταγγελιών έχουν βρεθεί τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ, με μεγαλύτερο ωστόσο το πρόβλημα να είναι στην περίπτωση του δικτύου διανομής, λόγω ανυπαρξίας σύγχρονων συστημάτων που να «δίνουν» μια σαφή εικόνα των περικοπών.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του δικτύου διανομής, εν απουσία συστημάτων τηλεχειρισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ, υλοποιώντας τις σχετικές εντολές που λαμβάνει από τον ΑΔΜΗΕ, θέτει εκτός λειτουργίας αποκλειστικές γραμμές ΑΠΕ, αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους να «πειράζει» γραμμές που φιλοξενούν εκτός από έργα ΑΠΕ και καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΝ (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), όλα τα έργα που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής θα πρέπει να εξοπλιστούν με τα ανάλογα συστήματα τηλεχειρισμού προκειμένου να καθίσταται δυνατή η διαχείριση της παραγωγής τους απομακρυσμένα και επομένως να «συμπεριλαμβάνονται» στο συνολικότερο σχέδιο περικοπών εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, τα μεγαλύτερα από τα μικρά έργα στο δίκτυο διανομής (ισχύος πάνω από 1 MW) οφείλουν να προμηθευτούν και να λειτουργήσουν τον σχετικό εξοπλισμό μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 ενώ τα μικρότερα (ισχύος 400 kW έως 1 MW), η σχετική προθεσμία έχει οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής
Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή ακούει τα αιτήματα των παραγωγών και ανταπαντά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο καθώς υλοποιείται στα πλαίσια της ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η νομική υπηρεσία της αρχής, κατά την αιτιολόγηση της απόφασής της, επικαλείται σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει να περικόπτονται ακόμη και έργα που έχουν προτεραιότητα κατανομής όταν προκύπτουν λόγοι ασφάλειας του δικτύου.
Το μέτρο εφαρμόζεται στα πλαίσια της ανακατανομής και η ανακατανομή έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια του συστήματος μεταφοράς και επομένως «δικαιολογεί» τις περικοπές ακόμη και σε έργα που κανονικά απαγορεύεται να υφίστανται «κόψιμο» στην παραγωγή τους όπως είναι αυτά που συνήψαν συμβάσεις πριν από την 4η Ιουλίου 2019, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 943/2019.
Μηχανισμός Αποζημίωσης
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετάει την δημιουργία ενός Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στα πλαίσια θεσμοθέτησης ενός μόνιμου πλαισίου για τις περικοπές. Πρόκειται για το πρώτο παραδοτέο της Ομάδας Διοίκησης Έργου και στην τελική του μορφή αναμένεται να πάρει την θέση του σημερινού «μοντέλου» βάσει του οποίου γίνονται οι αναγκαίες περικοπές ενέργειας για την διατήρηση της ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την δημιουργία του Μηχανισμού άνοιξε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί με Απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, με στόχο να ανακτώνται έσοδα από μονάδες στις οποίες δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί «ψαλίδι», ώστε με τα ποσά αυτά να αποζημιώνονται οι σταθμοί που για αυτό τον λόγο υπέστησαν παραπάνω περικοπές.