Aurora: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ηγούνται στις ΑΠΕ με μπαταρίες - Κανιβαλισμός, περικοπές και αυξημένο κόστος εξισορρόπησης οι προκλήσεις για την Ελλάδα

15 06 2024 | 08:27

Την έκθεση “European Renewables Co-location” δημοσίευσε η Aurora για τα συστήματα αποθήκευσης και τις ΑΠΕ, εξετάζοντας 12 ευρωπαϊκά κράτη. Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και Πολωνία αποτελούν τις 4 κορυφαίες χώρες στην εγκατάσταση ΑΠΕ μαζί με μπαταρίες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Aurora, η πλεονάζουσα ισχύς ΑΠΕ θα φτάσει τα 421 GW έως το 2030, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις επενδύσεις, όπως κανιβαλισμό, περισσότερες περικοπές και αύξηση του κόστους εξισορρόπησης.

 

Μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από αυτούς τους παράγοντες, συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και Ιρλανδία, οι οποίες δίνουν κίνητρα για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να μετριάσουν τις συνέπειες.

Ρυθμιστικές αποκλίσεις στις αγορές της ΕΕ 

Ταυτόχρονα, η έκθεση αναδεικνύει ότι αρκετές ευρωπαϊκές αγορές συχνά υστερούν ρυθμιστικών πολιτικών για την εγκατάσταση μπαταριών. Για παράδειγμα στη Γερμανία οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται μειώνουν τη βιωσιμότητα των έργων. Από την άλλη, στην Ισπανία το ΕΣΕΚ στοχεύει σε τουλάχιστον 2,5GW μέχρι το 2030, προσφέροντας σημαντικές κρατικές ενισχύσεις, που ωστόσο λίγα έργα έχουν αναπτυχθεί χάρη σε αυτές.

Οι πέντε αγορές που αξιολογήθηκαν ως οι πλέον ευνοϊκές από πλευράς πολιτικής και κανονισμών είναι η Πολωνία λόγω της πρόσβασης σε μακροπρόθεσμα έσοδα από την αγορά, η Ουγγαρία, η οποία εισήγαγε την υποχρεωτική εγκατάσταση για φωτοβολταϊκά άνω ενός ορισμένου μεγέθους, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία λόγω των ποικίλων πηγών εσόδων για τα έργα. Επιπλέον, η Γαλλία θεωρείται ελκυστική αγορά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών, καθώς τα έργα αυτά μπορούν να συνάπτουν CfDs, τα οποία εκκαθαρίζονται σε υψηλές τιμές εκκίνησης.

Επιπλέον, οι πρόσφατες ανακοινώσεις στην Ισπανία σχετικά με τη πιθανή στήριξη του CapEx για τις μπαταρίες, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις. Αντίστοιχα στην Ολλανδία, η συζήτηση σχετικά με την υποχρέωση αποθήκευσης μπαταριών και τις πιθανές μειώσεις των τελών δικτύου, θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την ανάπτυξη έργων

g