Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων το 10ετές πλάνο της ΕΥΔΑΠ

Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων το 10ετές πλάνο της ΕΥΔΑΠ

-Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και διαμόρφωση προτάσεων για θέματα ύδατος


-Ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Χαράλαμπο Σαχίνη

 

Θέματα που σχετίζονται με την ΕΥΔΑΠ, απασχόλησαν την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Προέδρου της,  Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, το μεσημέρι της Τρίτης. Τα μέλη της Υποεπιτροπής ενημέρωσε για μια σειρά ζητημάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χαράλαμπος Σαχίνης.



Η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχονται οι υδατικοί πόροι λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το στρατηγικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και υλοποιείται για την αντιμετώπισή τους, ειδικά λόγω της ξηρασίας καθώς και της αντιμετώπισης πρόληψης των φυσικών καταστροφών. Η κα. Αυγερινοπούλου μίλησε για το «κοινό αγαθό» στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση από όλους, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αντικατάσταση δικτύων, για τη μείωση των διαρροών, έργο που εκτελείται από την  Εταιρεία.



Η Δρ. Αυγερινοπούλου, μιλώντας για την μεγάλη τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ και των στελεχών της, τόνισε ότι αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με τις υπηρεσίες  ύδρευσης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με σκοπό την επίλυση πιο σύνθετων προβλημάτων. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής έθεσε και το θέμα της συμβολής της ΕΥΔΑΠ Νήσων, όπου διαπιστώνεται έλλειψη υποδομών και υπάρχει ανάγκη από τις τοπικές υπηρεσίες για τεχνική υποστήριξη, συνεργασίες που όπως είπε ο κ. Σαχίνης, αναπτύσσονται όποτε ζητείται υποστήριξη από την ΕΥΔΑΠ, ακόμη και σε περιοχές εκτός τυπικής αρμοδιότητας της Εταιρείας.



Εξάλλου, μιλώντας για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές ύδατος, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Υποεπιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νερού που έγινε στην Ινδονησία, όπου το θέμα αυτό τέθηκε σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με στόχο την ανάλογη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το θέμα του ύδατος.



Ο κ. Σαχίνης μίλησε για τις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέσα από επενδύσεις, όπως το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλεια. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην μέριμνα της Εταιρείας για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, την χρήση βιοαερίου και φωτοβολταϊκών για νερό μηδενικού άνθρακα καθώς και την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού που μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο για πόσιμο, αλλά και για αρδευτική και βιομηχανική χρήση.



Αναφερόμενος στην ξηρασία και τις ελλείψεις νερού που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ο κ. Σαχίνης είπε ότι η Εταιρεία επεξεργάζεται μοντέλα αξιοποίησης των πηγών της Μαυροσουβάλας και της Υλίκης, ώστε η, υπό τις σημερινές συνθήκες ανομβρίας, καταγεγραμμένη επάρκεια νερού για 3 χρόνια, να αυξηθεί στα 4-5 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η ΕΥΔΑΠ θα ενεργοποιήσει μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της συνθήκης. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε σε έναν «κίτρινο συναγερμό» «γι’ αυτό και αρχίσαμε πριν από λίγες μέρες και μία καμπάνια για τον περιορισμό της σπατάλης με ένα βασικό μήνυμα: «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση. Μην αφήνεις ανοιχτή τη βρύση όταν χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσά σου ή μη χρησιμοποιείς το λάστιχο για να ποτίσεις. Δεν πειράζει, ας χρησιμοποιήσεις το ποτιστήρι σου», όπως είπε χαρακτηριστικά.  Όλες οι παραπάνω ενέργειες γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε αν οι κλιματικές συνθήκες το απαιτήσουν, να επισπευσθούν τα έργα εναλλακτικής υδροδότησης της Αττικής.

 
Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στις δυνατότητες χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση  καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, τη χρήση των όμβριων υδάτων για πότισμα αλλά και τις δυνατότητες αφαλάτωσης, ως εναλλακτική επιλογή καθώς και της ένταξης νέων ταμιευτήρων, λύσεις που πάντα εξετάζονται συνδυαστικά και υπό το πρίσμα βελτίωσης της ανθεκτικότητας και ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ταυτόχρονα, η Εταιρεία επενδύει σημαντικά στην συντήρηση του δικτύου της προκειμένου να επιτύχει τις μικρότερες απώλειες και διαρροές. Ξεχωριστή μέριμνα λαμβάνεται, εξάλλου για τα έργα αποχέτευσης, την αναβάθμιση των δικτύων και των εγκαταστάσεων. Το 10ετές πλάνο της ΕΥΔΑΠ, όπως είπε, αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια με προτεραιότητα τα πραγματικά αναγκαία έργα, ώστε να αναζητηθούν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.