ΕΥΔΑΠ: «Ψαλίδι» στο ενεργειακό κόστος με μοχλό τις ΑΠΕ – Προχωρούν επενδύσεις €1,6 δισ.
Eπενδύσεις σε φ/β, υδροηλεκτρικά και έργα αντλησιοταμίευσης - Aνάπτυξη συνολικών έργων 40 MW
Στις τεχνολογίες των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο μέχρι το 2030 να έχει καταστήσει σε net zero τις εκπομπές άνθρακα στρέφεται η ΕΥΔΑΠ.
Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, που είναι το νερό που αποτελεί και τη βάση των υδροηλεκτρικών σταθμών που αποτελούν βασική πηγή καθαρής και φθηνής ενέργειας έχει ήδη εξασφαλίσει την παραγωγή από ΑΠΕ του 48% της ενέργειας που καταναλώνει και του 15% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος της εταιρείας όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης είναι να εντατικοποιηθεί ο σχεδιασμός ώστε η εταιρεία να παράγει τις 200.000 μεγαβατώρες που καταναλώνει, κάτι που θα μετριάσει και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης, η ανάπτυξη φωτοβολταΐκών πάνελ επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης συνολικής ισχύος 40MW.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σαχίνης με την υπογραφή της σύμβασης με την Ψυτάλλεια η κατανάλωση φυσικού αερίου που πέρσι κόστισε 600.000 ευρώ θα μειωθεί κατά 80% το 2023.
Για την επέκταση της εταιρείας σε νέους τομείς η εταιρεία έχει προσλάβει σύμβουλο την McKinsey, η οποία έχει παραδώσει ένα πλάνο περίπου 30 νέων ιδεών και σχεδίων στην εταιρεία. Από αυτές η ΕΥΔΑΠ έχει επικεντρωθεί σε 6. Η εταιρεία στρέφεται και στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας με στόχο να περιορίσει τα λειτουργικά της κόστη.
Παράλληλα η εταιρεία σχεδιάζει τη συμμετοχή σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός Αττικής, την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης σε μονάδες επεξεργασίας νερού και κέντρα επεξεργασίας λυμάτων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δήμους σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, τομείς που για να επεκταθεί θα χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις.
Πέρσι η ΕΥΔΑΠ, έκλεισε μια εκκρεμότητα ετών μετά την επίτευξη της συμφωνίας με το Δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης και το κόστος του αδιύλιστου νερού. Πλέον προχωρά ακάθεκτη σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,65 δισ. από το οποίο τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού θα είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ, το σχέδιο μετασχηματισμού θα απορροφήσει 400 εκατ. ευρώ, τα έργα αντικατάστασης δικτύων νερού για μείωση διαρροών περίπου 200 εκατ. ευρώ και η αναζήτηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών 250 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι μόνο τα έργα για την ανάπτυξη των δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική για την ανάπτυξη 1.300 χιλιομέτρων δικτύων αποχέτευσης που θα εξυπηρετούν 400.000. κατοίκους θα χρειαστούν να απορροφήσουν τα επόμενα 5 έως 6 χρόνια σχεδόν 100 με 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ήδη, σε εξέλιξη κατασκευής είναι τα δίκτυα ακαθάρτων σε: Γλυκά Νερά (Δ. Παιανίας) Παλλήνη- Γέρακα -Ανθούσα (Δ. Παλλήνης) Ραφήνα- Καλλιτεχνούπολη- Νέος Βουτζας (Δ. Ραφηνας Πικερμιου) Πικέρμι – Ντράφι- Διώνη (Δ. Ραφήνας Πικερμίου) Ν. Μάκρη-Νεος Βουτζάς-Ζούμπερι -Αγ. ΜαρίναΜαραθώνας (Δ. Μαραθώνα).
Σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς για ανάθεση κατασκευής, αυτοί είναι: – ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδας – Δίκτυο ακαθάρτων Σπάτων-Αρτέμιδας – ΚΕΛ Μαραθώνα και έργα μεταφοράς ακαθάρτων – Δίκτυο ακαθάρτων Καπανδριτίου και Αφιδνών – Δίκτυο ακαθάρτων οικισμού Παιανίας.
Επίσης η εταιρεία προχωρεί διαγωνισμούς για ανάθεση οριστικών μελετών δικτύων ακαθάρτων στις περιοχές: – Λεονταρίου -Κάντζας Δήμου Παλλήνης – Νότιας Ακτής Σαρωνικού – Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνος – Κίτσι Δήμου Κρωπίας.