Ίμπιζα και Μαγιόρκα φάροι βιώσιμου τουρισμού στη Μεσόγειο με 100% Α.Π.Ε.

21 04 2018 | 14:45

Η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων, αψηφώντας τη Μαδρίτη, θέτει ως στόχο να αποδείξει ότι το τουριστικό θέρετρο μπορεί να καλυφθεί από φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, προτείνοντας ένα νέο νόμο για το κλίμα. Τέσσερα ισπανικά νησιά στοχεύουν να φτάσουν στο 100% ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με ένα νέο νόμο για το κλίμα που προτάθηκε την Πέμπτη.

Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα, η Μενόρκα και η Φομεντέρα (Mallorca, Ibiza, Menorca and Fomentera) εξαρτώνται σήμερα από ένα εργοστάσιο άνθρακα για το ήμισυ περίπου των ενεργειακών τους αναγκών και λαμβάνουν μόνο 2% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τοπική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει όλα αυτά, καθιστώντας τον δημοφιλή προορισμό διακοπών της Μεσογείου ένα φάρο βιώσιμου τουρισμού.

 

island 100%

«Με αυτόν τον νόμο θέλουμε να κάνουμε αυτό που είναι συχνά η μεγαλύτερη πρόκληση μας, να κάνουμε τη φύση μας ως νησιά, μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε ο Joan Groizard, Διευθυντής Ενέργειας στην περιφερειακή κυβέρνηση.

«Η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια και μεταφορές θα πρέπει να είναι ευκολότερη εδώ από ό, τι στην ηπειρωτική χώρα, γι 'αυτό είναι δική μας ευθύνη να δουλέψουμε για το ξεκίνημα.»

Υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στο περιφερειακό κοινοβούλιο, ανέφερε ο Γκρόιτς στο News Climate Home, συμπεριλαμβανομένων και μερικών μελών της αντιπολίτευσης.

Όμως, η επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι στιγμής έχει συναντήσει κάποιες τοπικές αντιρρήσεις για την οπτική επιβάρυνση. Κυρίως όμως, βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Μαδρίτη, αφού το Υπουργείο Ενέργειας απέρριψε ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου: το κλείσιμο του θερμικού σταθμού άνθρακα Es Murterar μέχρι το 2025.

The Balearic Islands power generation mix, December 2017 (Source: Red Eléctrica de España)
The Balearic Islands power generation mix, December 2017 (Source: Red Eléctrica de España)

Η διαφωνία τους επικεντρώνεται στο προβλεπόμενο κόστος της μετάβασης. Ο υπουργός Ενέργειας Ντάνιελ Ντάβιλα ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση θα κοστίσει € 200 εκατομμύρια, ενώ ο Marc Pons της Palma δήλωσε ότι θα είναι το πολύ € 10 εκ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ισπανίας δήλωσε ότι περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της πρότασης, αλλά θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την εθνική πολιτική.

"Στις Βαλεαρίδες, η διαφορά στο κόστος παραγωγής ενέργειας επιδοτείται και περιλαμβάνεται στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας όλων των ισπανών πολιτών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης. "Ως εκ τούτου, οι διάφορες ισπανικές περιφερειακές διοικήσεις πρέπει να συναινέσουν σχετικά με αυτήν την ενεργειακή πολιτική".


"Είναι εξοργιστικό και δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Μαδρίτη εμποδίζει το στόχο των Βαλεαρίδων Νήσων να στραφούν στην καθαρή ενέργεια", δήλωσε η Sarah Oppenheimer, ακτιβίστρια που μετακόμισε πρόσφατα στην Μαγιόρκα με την οικογένεια της

"Είναι τόσο προφανές ότι μια περιοχή με τόσο άφθονο ήλιο, πρέπει να εκμεταλλευτεί τους πόρους του και να αποκομίσει τα οφέλη του καθαρότερου αέρα, της τοπικής απασχόλησης και των μειωμένων εκπομπών, ειδικά τώρα που η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο ανταγωνιστική και συχνά φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα".

Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για το κλίμα περιλαμβάνουν:

  1. Ενδιάμεσους στόχους για χρήση ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% μέχρι το 2020 και 35% μέχρι το 2030,
  2. Υποχρέωση για τα νέα μεγάλα κτίρια να έχουν χώρους στάθμευσης και να περιλαμβάνουν ηλιακούς συλλέκτες
  3. Προοδευτικοί στόχοι για τη βιομηχανία ενοικίασης αυτοκινήτων προς ένα 100% ηλεκτρικό στόλο μέχρι το 2035
  4. Δικαιώματα για τους πολίτες να επενδύουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κοινότητά τους
  5. Κανόνες για τις επιχειρήσεις να μετρήσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να επιτύχουν τομεακούς στόχους μείωσης των εκπομπών τους
  6. Ένα πλαίσιο επικαιροποίησης του περιφερειακού σχεδίου για το κλίμα κάθε πέντε χρόνια, υπό την επίβλεψη μιας ανεξάρτητης επιτροπής


 

ΠΗΓΗ: της Megan Darby

Climate Home News