Ο τουρισμός πνίγει τη Μεσόγειο με πλαστικά. ΣΟΣ από το WWF.

08 06 2018 | 09:07

Ο τουρισμός το καλοκαίρι προκαλεί αύξηση της τάξης του 40% στα πλαστικά απορρίμματα στη Μεσόγειο, σύμφωνα με νέα μελέτη του WWF.


Σχεδόν όλα τα απόβλητα που δημιουργούνται από τον τουρισμό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία είναι πλαστικά απορρίμματα, σύμφωνα με το WWF. Μέσα στις λίγες καλοκαιρινές εβδομάδες η αύξηση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης αγγίζει τα 150 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού.


Το WWF ανέφερε στην έκθεση ότι η πλειοψηφία των πλαστικών απορριμμάτων που ρυπαίνουν τη Μεσόγειο προέρχεται από την Τουρκία και την Ισπανία, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία.

 

med
 

Η Tanya Steele, εκτελεστική διευθύντρια του WWF, δήλωσε ότι οι παραθεριστές αφήνουν πίσω τους μια τεράστια τοξική κληρονομιά πλαστικών αποβλήτων.


«Τα πουλιά, τα ψάρια και οι χελώνες της Μεσογείου πνίγονται στο πλαστικό ... το πλαστικό καταλήγει στα ψάρια και τα θαλασσινά που τρώμε στις διακοπές. Ζητάμε από τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς μπορούν να μειώσουν την ποσότητα πλαστικών μίας χρήσεως που χρησιμοποιούν και πετάνε στις διακοπές τους», συμπλήρωσε.


Η Steele παροτρύνει τους παραθεριστές να πίνουν νερό βρύσης όπου αυτό είναι ασφαλές, να αρνούνται πλαστικά καλαμάκια και να σταματήσουν να προμηθεύονται πλαστικά φουσκωτά παιχνίδια πισίνας.
«Όλοι μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».


Στην Ευρώπη τα πλαστικά αντιπροσωπεύουν το 95% των αποβλήτων στην ανοιχτή θάλασσα, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή, λέει το WWF.


Μετά την Κίνα, η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών σκουπιδιών στον κόσμο, παράγοντας 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Η Ευρώπη θάβει σε χωματερές περίπου 500.000 τόνους και στη θάλασσα 130.000 τόνων μικροπλαστικών κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση.


Οι καθυστερήσεις και τα κενά στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στις περισσότερες μεσογειακές χώρες σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο των 60 εκατομμυρίων τόνων παραγόμενου πλαστικού ανακυκλώνεται. Τα μισά από τα πλαστικά απόβλητα στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.


Η Μεσόγειος είναι το σπίτι σε σχεδόν 25.000 είδη φυτών και ζώων - εκ των οποίων το 60% είναι μοναδικά και υπάρχουν μόνο εκεί.

Η Μεσόγειος περιέχει μόνο το 1% του θαλάσσιου νερού στον κόσμο αλλά μέσα σε αυτό υπάρχει το 7% του συνόλου των μικροπλαστικών αποβλήτων στον κόσμο.

 

Πλαστικά έχουν βρεθεί επίσης στα στρείδια και τα μύδια, ενώ σακούλες από πατατάκια και τσιγάρα έχουν βρεθεί σε μεγάλα ψάρια, λέει το WWF.

Τα πλαστικά απόβλητα παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Κάθε πλαστικό κύπελλο καφέ που αφήνει ένας τουρίστας σε μια παραλία χρειάζεται 50 χρόνια για να διαλυθεί, κάθε πλαστική τσάντα 20 χρόνια και δίχτυα αλιείας μπορεί να παραμείνουν στη θάλασσα για μέχρι και 600 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.


Η Μεσόγειος, την οποία περιβάλλουν τρεις ήπειροι και φιλοξενεί έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, παγιδεύει τα πλαστικά τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 95% των απορριμμάτων της.


χελ


πηγή The Guardian

 

Σχετικά άρθρα