Η Ελλάδα δεσμεύεται να επενδύσει 35 δισ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση

Υποβλήθηκε τελικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα από το ελληνικό υπουργείο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του είναι η μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η EURACTIV Ελλάδος.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα: το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο περιγράφει το πλαίσιο επενδύσεων συνολικού ύψους 35 δισ. Ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη EURACTIV.gr.

Το σχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ με καθυστέρηση ενός μηνός, σημειώνει ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα βασίζεται στην οικοδόμηση θεσμών, όπως η ανταλλαγή ενέργειας, ο μετασχηματισμός της αγοράς και η στήριξη των καταναλωτών.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο πολιτικής, καθώς περιγράφει με ακρίβεια τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και της σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα. Είναι φιλόδοξα, αλλά και ρεαλιστικά. Θέτουμε στόχους και προτεραιότητες, καταγράφουμε ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε σε θέση να τους κάνουμε πράξη μέχρι το 2030», υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου εστιάζει σε μια ριζική αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, που ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως και 32% της τελικής κατανάλωσης.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το σχέδιο προβλέπει ριζικό μετασχηματισμό του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα πλέον του 55% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο λιγνίτης θα μειωθεί προοδευτικά, αλλά θα εξακολουθεί να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές, ενώ το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στον ηλεκτρισμό παρέχοντας την απαραίτητη ευελιξία.

«Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου στην θέρμανση, περισσότερο από τον υπερδιπλασιαμό της χρήσης του στον κατασκευαστικό τομέα», υπογραμμίζεται στο σχέδιο.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας που θα φθάσει το ένα τρίτο της τρέχουσας κατανάλωσης μέχρι το 2030. Αυτό πρακτικά σημαίνει την ανακαίνιση και την αντικατάσταση του 10% των οικιστικών κτηρίων μέχρι το 2030 με νέα, σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 40.000 οικιστικά κτίρια πρόκειται να αναβαθμιστούν ή να αντικατασταθούν από νέα και ενεργειακά αποδοτικά.

«Ο τρίτος πυλώνας αναφέρεται στη μείωση της ενεργειακής πενίας, εξασφαλίζοντας ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για όλους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο άνθρακας είναι ακόμα εκεί

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχέδιο και επικρίνουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση ότι δεν θέτει οριστικό τέλος στα ορυκτά καύσιμα.

«Το κείμενο όχι μόνο δεν παρέχει ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά δεν μπορεί να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις αναφορικά με το γιατί η χώρα πρέπει να παραμείνει κλειδωμένη σε ακριβά, εξαιρετικά ρυπογόνα, παρωχημένα και εντελώς περιττά για την ενεργειακή τεχνολογία», σχολίασε η Greenpeace και η WWF.

Ουσιαστικά, το σχέδιο είναι σύμφωνο με τα σενάρια για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3,1-3,7 °C, υποστηρίζουν οι δύο οργανισμοί.

Τόνισαν επίσης ότι η «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την τάση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη και των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ για απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, οι υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες και τουλάχιστον μία νέα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 2030», δήλωσαν στην Euractiv.gr.

Υπογράμμισαν επίσης ότι αποτελεί μια ανεύθυνη πολιτικά προσέγγιση, η οποία οδηγεί επίσης σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Είναι μια επιλογή που τροφοδοτήθηκε και από την επιμονή της DG COMP να αναγκάσει τη ΔΕΗ να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία λιγνίτη σε ιδιώτες επενδυτές, καθιστώντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα την απαλλαγή από τον άνθρακα μέχρι το 2030», πρόσθεσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στη Greenpeace Ελλάδος.

Update 4/2/2019 – 16:00:

«Η ΕΕ επιχειρεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στον ετοιμοθάνατο λιγνίτη, διαιωνίζοντας τις καταστροφικές του επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και στην εθνική οικονομία. Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να συμπεριλάβει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 και πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050» δήλωσε λίγο αργότερα στη euractiv.gr ο Σταύρος Μαυρογένης, συνεργάτης κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς.

 

4 Φεβρουαρίου 2019

s