Κλιματική Αλλαγή
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στην Αθηναϊκή Λέσχη, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Βουλευτής της ΔΗΣΥ καθ. Γιάννης Μανιάτης έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική. Προκλήσεις και Προοπτικές»
Τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης μπορείτε να τις δείτε εδώ
Εγώ θέλω να σταθώ σε δυο σημεία που θεωρώ σημαντικά.
Πρώτον, ο κ. Μανιάτης τιμώντας τον τίτλο του Υπουργού Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που κατείχε και ιδιαίτερα το τελευταίο συνθετικό του τίτλου, δηλαδή το «Κλιματικής Αλλαγής», αφιέρωσε το πρώτο μέρος της παρουσίασης του στην κλιματική αλλαγή.
Δεν έχω συνηθίσει να ακούω έλληνες πολιτικούς να μιλούν ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα για την κλιματική αλλαγή. Σαν να καταλαβαίνουν δηλαδή για τι πράγμα μιλούν.
Συνήθως απλά αναφέρονται στο θέμα χρησιμοποιώντας τον όρο, επειδή τους έχουν δασκαλέψει οι υπεύθυνοι επικοινωνίας, ότι οφείλουν να το αναφέρουν και μετά απλά αοριστολογούν.
Ο κ. Μανιάτης όχι μόνο το ανέφερε αλλά το τεκμηρίωσε πλήρως και ολοκληρωμένα με μια σειρά επιστημονικών δεδομένων, όπως κάνουν συνάδελφοι του πολιτικοί στο εξωτερικό. Ελπίζω δε, να έγινε κατανοητό από όλους τους παρευρισκόμενους, κυρίως τα πολιτικά στελέχη, πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη αντιμετώπισης του, όχι αύριο, αλλά σήμερα.
Εδώ, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό και να μην σχολιάσω ότι η πρώτη κυβέρνηση αριστερά, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μόλις ανέλαβε, ήταν να καταργήσει αυτό το «κλιματικής αλλαγής» από το όνομα το υπουργείου.
Γιατί;
Είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής; Συμφωνούν με τον Τραμπ (δεν θα είναι οι μόνοι δυστυχώς);
Ή μήπως έκαναν λάθος; Αν ναι, να το πουν και να το αποκαταστήσουν.
Τι ωραίο που θα ήταν, μια φορά, μια κυβέρνηση, να αναγνωρίσει ένα λάθος της.
Ας γίνει η αρχή από αυτό, το τόσο σημαντικό θέμα.
Δεύτερον, ο κ. Μανιάτης ρωτήθηκε από κάποιον κύριο από το κοινό, γιατί στην ανάλυση ενεργειακών πηγών που έκανε για την Ελλάδα, δεν αναφέρθηκε στην πυρηνική ενέργεια σαν μια πιθανή λύση για τη χώρα.
Η απάντηση του ήταν σαφής και κατά τη γνώμη μου η αρμόζουσα: «θα είμαι ο πρώτος που θα κατέβει σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, αν ποτέ τεθεί κάτι τέτοιο σαν προοπτική στη χώρα μας» είπε και αφού τεκμηρίωσε τη θέση του με μια σειρά επιχειρημάτων, πρόσθεσε:
«δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες από κανέναν για την απόφαση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου»
Πολύ σωστά Ούτε κι εμείς το καταλαβαίνουμε.
Γιάννης Τσιπουρίδης