Μελέτη: Πώς επηρεάζει το έκζεμα η κλιματική αλλαγή
Οι επιστήμονες εστίασαν σε δέκα παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα. Οι επιστήμονες εστίασαν σε δέκα παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ακραία ζέστη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφροπάθειας, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση από το νέφος και τις πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα.
Κλιματική αλλαγή και έκζεμα
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δέκα κλιματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά δεν υπήρχε σαφής συναίνεση σχετικά με το πώς οι αυξανόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πάθηση. Ως εκ τούτου, θέσαμε ως στόχο να επανεξετάσουμε τη βιβλιογραφία μέσω συστηματικής αναζήτησης και να παράσχουμε ένα συμπέρασμα», εξήγησε στο Medical News Today η Δρ. Κατρίνα Αμπουαμπάρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCSF και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.
«Για πολλούς ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, το απρόβλεπτο των εξάρσεων της νόσου μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση», συνέχισε. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κλιματικοί παράγοντες επηρεάζουν τη νόσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, επειδή η ατοπική δερματίτιδα είναι τόσο συχνή, είναι σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας να κατανοήσουμε πώς η κλιματική αλλαγή και οι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τάσεις της νόσου στον πληθυσμό» σημείωσε.
Οι περισσότεροι κλιματικοί κίνδυνοι επιδεινώνουν το έκζεμα
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 18 μελέτες και εντοπισαν στοιχεία που συνδέουν τους περισσότερους κλιματικούς κινδύνους με την επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Ορισμένοι ήταν άμεσες επιπτώσεις, όπως τα σωματίδια από τις πυρκαγιές. Άλλες ήταν έμμεσες και περιλάμβαναν την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από την ξηρασία, τη φτώχεια και την επακόλουθη μετανάστευση, καθώς είναι γεγονότα που μπορεί να επιδεινώσουν το ψυχολογικό στρες.
Για να οπτικοποιήσουν τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων στους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, οι ερευνητές δημιούργησαν χάρτες που δείχνουν τον αθροιστικό δείκτη κλιματικών κινδύνων (CCHI) και τον επιπολασμό της πάθησης. Τα δεδομένα επιπολασμού προήλθαν από τη μελέτη Global Burden of Disease, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με ασθένειες.
«Οι χάρτες από το 2005 και το 2017 δείχνουν ότι υπάρχει επικάλυψη μεταξύ γεωγραφικών περιοχών με μεγαλύτερη έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους και αυξημένο επιπολασμό ατοπικής δερματίτιδας», εξήγησε η ερευνήτρια.
«Η αυξημένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ατοπική δερματίτιδα θα βοηθήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς να λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν ορισμένοι κλιματικοί παράγοντες στην πάθηση», δήλωσε Δρ. Τζόρνταν Τάλια, επίκουρος καθηγητής στο Mount Sinai Dermatology και διευθυντής στο Skin of Color Center στη Νέα Υόρκη.
«Η ακραία ζέστη, η υγρασία, οι πιο ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές και η ρύπανση – όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα, τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα», εξήγησε ο Δρ. Πίτερ Λίο, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.
Σύμφωνα με την Δρα. Αλέξις Γιανγκ, καθώς το δέρμα ενός ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στα στοιχεία της φύσης, είναι απολύτως λογικό ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει αντίκτυπο.
«Τώρα που έχουμε δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και οφείλονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή στα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στο έκζεμα, οι ασθενείς μπορούν να αναλάβουν δράση για να προστατευτούν καλύτερα ή να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις», δήλωσε. «Για παράδειγμα, αν έχουμε άλλο ένα καλοκαίρι με καπνούς που παρασύρονται από τις πυρκαγιές στον Καναδά, ίσως είναι καλύτερο να μείνουμε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων», σημείωσε η επιστήμονας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Allergy».
ΠΗΓΗ: Medical News Today