Έρχονται τα κοινόχρηστα φωτοβολταϊκά

09 01 2024 | 04:47

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την στήριξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας εντός του 2024. Πρόβλεψη για κοινόχρηστα φωτοβολταϊκά.

Εκτός από τις επιδοτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» για νοικοκυριά και αγρότες, συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ, που παραμένει ανοιχτό έως και τα τέλη Ιουνίου του 2024, προγραμματίζονται και άλλα σχήματα για στήριξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και του RePowerEu, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην προώθηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας στα κτίρια. Υπό αυτό το πρίσμα, πέρα από τον οικιακό τομέα, θα ενισχυθούν και προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης για αυτοπαραγωγή σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έως τις 15 Φεβρουαρίου τρέχει και η δράση «Produc-e Green» (200 εκατ. ευρώ), με την επιφύλαξη εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, καλύπτοντας δαπάνες για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ήδη έχει μπει στην τελική ευθεία και η εκκίνηση του νέου καθεστώτος κατανάλωσης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει συμπεριλάβει την έναρξη ισχύος του στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU.

Έρχονται τα κοινόχρηστα φωτοβολταϊκά

Η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εξειδικεύεται η εφαρμογή των νέων σχημάτων αυτοκατανάλωσης που θεσπίστηκαν με τον νόμο 5037/2023 – και ο οποίος εισήγαγε στο εθνικό δίκαιο σχήματα όπως το net-billing, το virtual net-billing και την από κοινού αυτοκατανάλωση αναμένεται εντός των επομένων 90 ημερών.
Τα νέα σχήματα αυτοπαραγωγής θα δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και σε εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού, καθώς θα μπορούν να καταφύγουν στη λύση του virtual net-billing, ώστε για πρώτη φορά να μπορούν να αξιοποιήσουν για αυτοκατανάλωση την παραγωγή ενός συστήματος που βρίσκεται μακριά από τις εγκαταστάσεις τους.

Τέλος, θα ισχύσει και το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Έτσι, θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα «κοινόχρηστο» φωτοβολταϊκό, με το οποίο θα συμψηφίζουν από κοινού τις καταναλώσεις τους.

δ