Ψωμάς: Πολύ πιο αποδοτικό το net metering με μια επιδότηση 30% - Πρόταση για εικονικό συμψηφισμό σε πολυκατοικίες

Στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα καθώς και να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή οικιακών, εμπορικών και αγροτικών φωτοβολταϊκών, αναφέρθηκε ο Στέλιος Ψωμάς, Ενεργειακός Σύμβουλος - Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), μιλώντας στο Renewable & Storage Forum.

Αρχικά ο κ. Θωμάς υπογράμμισε πως με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε, προσφέρονται 2 γιγαβάτ νέου χώρου για μικρα φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που θεωρουνται κορεσμένες, ενώ η αναλογία διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 40% για τα οικιακα, 30% για αγροτικά και 30% μικρα εμπορικά

Επιπλέον, αναφορικά με τα φωτοβολταικα στεγης, επεσήμανε πως με τον νέο κλιματικό νόμο, απο τον Ιανουάριο 2023 τα ειδικά κτίρια, υποχρεούνται να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά ή ηλιακά συστήματα θέρμανσης

Αντίστοιχα, όπως προβλέπει το REPowerEU, θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια ως το 2026, στα υπάρχοντα 2027 καθώς και σε νέες κατοικίες ως 2029.

“Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν 24 γιγαβάτ σε φωτοβολταϊκά στέγης” σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες στην αυτοπαραγωγή.

Αναφορικά με τα συστήματα ενίσχυσης, όπως εξήγησε υφίστανται:

  1. Το υφιστάμενο σύστημα net metering

  2. Ειδικό πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης, με πώληση του συνόλου της ενέργειας, το οποίο όμως δεν έχει προχωρήσει

  3. Επιπλέον, ένα νέο σύστημα συμψηφισμού σε πραγματικό χρόνο, με πώληση της επιπλέον ενέργειας σε μία καθορισμένη τιμή, για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, μέχρι στιγμής.

Ο κ. Θωμάς ανέδειξε, πως από μελέτη του ΣΕΦ προέκυψε ότι, ενδεικτικά για ένα μικρό φ/β των 3 kwp, που εγκαθίσταται, χωρίς καμία επιδότηση, θα αποπληρωθεί σε περίπου 9 χρόνια. Αντίθετα με μία επιδότηση της τάξης του 30%, ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 4 χρόνια.

Επιπλέον, όπως προκύπτει το "κλασικό" σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού είναι αποδοτικότερο από τις άλλες εναλλακτικές ενισχύσεις.

1

Παράλληλα, παρουσιάστηκε πρόταση για συλλογικό net metering, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σε πολυκατοικία, στην ίδια ή σε κοντινές, που εχουν ιδια γραμμή ρεύματος. Ουσιαστικά με εικονικό συμψηφισμό, με συμφωνια του 50% των κατοικων, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί.

1