Gregy: Τα καλά νέα και τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Θετική βαθμολογία που τελικώς την εντάσσσει στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ έλαβε η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου Gregy του ομίλου Κοπελούζου. Ο τελικός έκτος κατάλογος των έργων PMI/PCI αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ η οριστική απόφαση με τα πρότζεκτ που απαρτίζουν την 6η λίστα των έργων αναμένεται πριν το τέλος της χρονιάς ενδεχομένως το Νοέμβριο. 

Σημειώνεται ότι στην προ 15νθημέρου προκαταρκτική βαθμολόγηση του έργου, το Gregy  είχε λάβει βαθμολόγηση κάτω από το όριο ένταξης (9,3 βαθμοί με βάση το 10) ωστόσο οι φορείς υλοποίησης του έργου αξιοποίησαν το χρνοικό διάστημα των δύο εβδομάδων και πρόσθεσαν συμπληρωματικά στοιχεία τεκμηρίωσης στο φάκελο υποψηφιότητας βελτιώνοντας τη βαθμολογία του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν υποστηρικτικές προς το έργο παρεμβάσεις τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Επίσης υπήρξε τεχνική παρέμβαση από τον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, η οποία επέτρεψε την τροποποίηση της βαθμολογίας του έργου προς τα πάνω. Αλλά και η Αίγυπτος, σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε δεύτερη επιστολή υποστήριξης του έργου ξεκαθαρίζοντας ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια και μόνο. 

Η λίστα PMI (έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος) αφορά σε έργα που διασυνδέουν την ευρωπαϊκή ήπειρο με τρίτες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που αξιολογούνται από τη ΓΔ Ενέργειας της Κομισιόν τα νέα κριτήρια επιλογής Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος με κράτη εκτός ΕΕ υπό τον αναθεωρημένο κανονισμό TEN – Ε Regulation. Σημειώνεται ότι ένταξη στη λίστα PMI έχει εξασφαλίσει και η διασύνδεση Euroasia Interconnector (Ισραή – Κύπρος – Ελλάδα).

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση ξεπερνά τα 3,5 δις. ευρώ. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής. Παρακάμπτει δε με αυτήν τη διαδρομή ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές. 

(Αναδημοσίευση από το capital.gr)

 

 

 

 

cover photo:enikonomia.gr

σ