Η Αίγυπτος θα ξεκινήσει την κατασκευή αιολικού πάρκου ύψους 11 δισ. δολαρίων από το 2024

27 11 2022 | 09:35

Η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο στην Αίγυπτο πρόκειται να ξεκινήσει το 2024 και θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με μία από τις κύριες εταιρείες που υποστηρίζουν το έργο ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το Bloomberg.


Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Masdar που ανήκει στο Άμπου Ντάμπι και η Infinity Power Holdings θα ολοκληρώσει την κατασκευή του χερσαίου σταθμού των 10 γιγαβάτ μέχρι το 2030, δήλωσε ο Mohamed Mansour, πρόεδρος της Infinity Power. Αυτή η δυναμικότητα είναι περίπου το 1/5 της δυναμικότητας που διαθέτει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο για όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα αγοράσει την ενέργεια, μέρος της οποίας μπορεί να εξαχθεί μέσω υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων καλωδίων στην Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τη Λιβύη, δήλωσε ο Mansour σε συνέντευξή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στο Sharm El-Sheikh.

Οι εταιρείες αναμένουν να εξασφαλίσουν γη για το έργο φέτος, είπε. Εξετάζουν δύο τοποθεσίες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, η μία κοντά στη Μίνια και η άλλη στο Ασουάν, οι οποίες έχουν ταχύτητες ανέμου που μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τον Μανσούρ. Ο θείος του είναι Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος με το ίδιο όνομα.

Κυβερνήσεις και επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στην κοινοπραξία συμμετέχει επίσης η αιγυπτιακή Hassan Allam Utilities. Η Infinity Power είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Masdar, της μεγαλύτερης εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και της αιγυπτιακής Infinity.

Ο ίδιος όμιλος εργάζεται επίσης σε μια αιγυπτιακή εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου που μπορεί να είναι σε θέση να παράγει 480.000 τόνους καυσίμου ετησίως έως το 2030, δήλωσε ο Mansour. Περίπου το 80% των δύο έργων θα χρηματοδοτηθεί μέσω χρέους, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια.

Ενώ η Infinity Power είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα έργα της, η αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να μειώσει τα κέρδη της εταιρείας, δήλωσε ο Mansour.

"Προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε σε άλλους τομείς για να αντισταθμίσουμε αυτή την υποχώρηση", δήλωσε. "Αυτό θα κάνει τα έργα πιο δαπανηρά".

Επέκταση στην Αφρική


Η Infinity Power στοχεύει να τριπλασιάσει τη δυναμικότητά της στην Αφρική έως το 2025 στα 3,75 γιγαβάτ. Εξετάζει έργα στη Ζιμπάμπουε, τη Γουινέα και την Τυνησία και επεκτείνεται στη Νότια Αφρική.

Η Αφρική "είναι ο τόπος όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι περισσότερο απαραίτητη", δήλωσε ο Mansour. "Πιστεύουμε στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια".

Η ήπειρος έχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά παραγωγής ανά κάτοικο στον κόσμο, με τακτικές διακοπές ρεύματος σε πολλές χώρες να εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η Infinity Power ελπίζει να ολοκληρώσει τον Ιανουάριο την εξαγορά της Lekela Power με έδρα το Άμστερνταμ, η οποία διαθέτει περίπου 1 γιγαβάτ σε δυναμικότητα αιολικής παραγωγής.


"Η εξαγορά της Lekela είναι πολύ στρατηγικής σημασίας για εμάς", δήλωσε ο Mansour, "Είχαμε πολύ καλή γνώση του χώρου της ηλιακής τεχνολογίας, ενώ η Lekela μας φέρνει τεχνογνωσία στον τομέα της αιολικής ενέργειας".

1