Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν υλοποιήσει 240 έργα στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του REScoop

Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων παραμένει σημαντικός και εξελίσσεται, όπως προκύπτει από έρευνα του REScoop που εστιάζει στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα λειτουργούσαν στις αρχές του 2022 192 ενεργειακές κοινότητες με 2.120 μέλη στο σύνολο και 240 ανανεώσιμα έργα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι επενδύσεις των ελληνικών ενεργειακών κοινοτήτων ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 102,6 εκατ. ευρώ και η εγκατεστημένη ισχύς των έργων φτάνει έως τα 86 μεγαβάτ.

Οι συντάκτες υπογραμμίζουν ότι "η συλλογική δράση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ιδιωτικές εταιρείες και την κρατική δράση βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα δίχως σημαντικές αλλαγές στην πολιτική και τη δομή της αγοράς. Εντούτοις, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ρόλο και τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων για αυξημένη σημασία των πρωτοβουλιών αυτών για περισσότερη ενεργειακή αυτάρκεια, τοπική βιώσιμη ανάπτυξη, περισσότερη συμμετοχή των πολιτών, διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, κοινωνικής καινοτομίας και αποδοχής της ενεργειακής μετάβασης".

Παράλληλα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον των κοινοτήτων για νέες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, οι εικονικοί σταθμοί και οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Σημειώνεται ότι το REScoop πραγματοποίησε τις τρεις τελευταίες ημέρες συγκέντρωση για τις ενεργειακές κοινότητες στην Αθήνα σε συνεργασία με το μέλος της στην Ελλάδα, Electra Energy Cooperative. Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές.

 

 

σ