Μονάδα ηλεκτρόλυσης και «Κοιλάδα Υδρογόνου» στη Δυτική Μακεδονία ετοιμάζει η Hellenic Hydrogen – Η μέχρι στιγμής πρόοδος των έργων
Τρεις μήνες μετά την επίσημη σύστασή της, η Hellenic Hydrogen, η κοινή εταιρεία των Motor Oil και ΔΕΗ, «ωριμάζει» το πρώτο της έργο μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του energypress, το «μέγεθος» της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτρόλυσης αναμένεται να προσεγγίζει τα 100 MW, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στην Ευρώπη φτάνει τα 45 MW. Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει το energypress, τον Μάρτιο είχε προηγηθεί σχετική επίσκεψη στελεχών των ΔΕΗ και Motor Oil στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για μια πρώτη διερεύνηση της προοπτικής δημιουργίας μιας μονάδας ηλεκτρόλυσης.
Ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτή την στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την εκπόνηση μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας, υπολογίζοντας πως, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, απαιτείται ακόμη ένας χρόνος «ωρίμανσης» του έργου, για να ακολουθήσουν 2 χρόνια περίοδος κατασκευής και επομένως η μονάδα να λειτουργήσει περί το 2026-2027.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία προχωρά στην «ωρίμανση» του έργου χρηματοδοτικά, έχοντας υποβάλλει από 18 Μαρτίου αίτημα για χρηματοδότηση από το Innovation Fund. Η σχετική απάντηση – έγκριση κατά πάσα πιθανότητα – αναμένεται εντός του καλοκαιριού κατά τον μήνα Ιούλιο.
Γενικά, η πρόθεση της εταιρείας είναι να «ωριμάσει» το έργο ως την απόφαση του «equity», δηλαδή τι κεφάλαια θα κληθούν να διαθέσουν οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Η αξιοποίηση του παραγόμενου υδρογόνου θα αφορά κυρίως τους κλάδους της ηλεκτροπαραγωγής και των μεταφορών (κυρίως βαριές μεταφορές) και ίσως την βιομηχανία, πράγμα που ωστόσο, βρίσκεται υπό διερεύνηση, καθώς χρειάζεται να υπάρξει μια «χαρτογράφηση» της περιοχής, προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι όποιες ανάγκες υπάρχουν.
Παράλληλα η Hellenic Hydrogen σχεδιάζει την δημιουργία μιας Κοιλάδας Υδρογόνου, ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την μονάδα ηλεκτρόλυσης που σχεδιάζεται. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ίδιο πάνελ ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, πριν 15 μέρες, η Hellenic Hydrogen υπέβαλε σχετικό αίτημα από κοινού με άλλους 27 εταίρους για το συγκεκριμένο έργο με στόχο να συνδεθεί με την μονάδα ηλεκτρόλυσης.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι δύο αντίστοιχα έργα σχεδιάζονται σε Κρήτη και Κόρινθο. Οι κοιλάδες υδρογόνου είναι τοπικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου καθώς και πλήθος τελικών χρήσεων όπως είναι οι μεταφορές και η βιομηχανία. Ταυτόχρονα, αποτελούν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη και ωρίμανση των τεχνολογιών υδρογόνου, επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου.