Ο τεχνολογικός αγώνας των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου - Που βρίσκεται η Ευρώπη.

01 09 2020 | 09:13

Η Ευρώπη ηγείται σήμερα στις τεχνολογίες των ηλεκτρολυτών που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή υδρογόνου, ένα πράσινο καύσιμο που θεωρείται απαραίτητο για το μέλλον τηε ενεργειακής μετάβασης.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Euractiv, η Κίνα σήμερα παράγει τα φθηνότερα συστήματα ηλεκτρόλυσης διεθνώς, αλλά η Ευρώπη ηγείται τεχνολογικά.

Όλα αυτά ενώ η Ε.Ε. με βάση τη νέα της στρατηγική που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο επιδιώκει να παράγει μαζικά αυτά τα συστήματα στο έδαφός της και να εγκαταστήσει συνολικά 40 γιγαβάτ ως το 2030 με παραγωγή 10 εκατ. τόνων υδρογόνου με ενέργεια από ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ηλεκτρολυτών: Το Proton Exchange Membrane (PEM), το Alkaline, and το Solid Oxide (SO). Όλοι τους "σπάνε" τους μοριακούς δεσμούς του νερού μέσω ηλεκτρισμού, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά, δομές και θερμοκρασίες με αποτέλεσμα διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η φθηνότερη και παλαιότερη τεχνολογία είναι η αλκαλική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BNEF, οι Κινέζοι κατασκευαστές πωλούν τέτοια συστήματα έναντι 200 δολαρίων ανά κιλοβάτ, δηλαδή 80% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. 

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές είναι καλύτεροι σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το PEM, το Solid Oxide ή τους πεπιεσμένους αλκαλικούς ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τη Μιρέλα Ατανασίου, επικεφαλής του Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking.

Οι ηλεκτρολύτες PEM είναι καλύτεροι για λειτουργία με βάση ενέργεια από ΑΠΕ διότι λειτουργούν δυναμικά με μεταβλητά φορτία ηλεκτρισμού. Αντιθέτως, οι αλκαλικοί ηλεκτρολύτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκινούν και να κλείνουν.

Παράλληλα, οι PEM λειτουργούν στους 100 βαθμούς Κελσίου, άρα είναι πιο εύκολο να ζεσταθούν και να κρυώσουν σε σχέση με τους υπόλοιπους που λειτουργούν στους 600-900 βαθμούς.

"Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ηλεκτρισμό όταν έχει χαμηλό κόστος. Όταν υπάρχει μπόλικος ηλεκτρισμός στο σύστημα, τον αγοράζουμε για μηδενικό ή και αρνητικό κόστος, άρα παράγουμε υδρογόνο φθηνά", τόνσιε η Ατανασίου.

Άλλωστε, το κόστος αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρολύτες, όπως επιβεβαιώνει και ο ΙΕΑ σε περσινή του έκθεση.

 

 

31 Αυγούστου 2020

energypress