Στη τελική ευθεία για την εμπορική της λειτουργία η «Πτολεμαΐδα 5» - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη τη Δευτέρα στην περιοχή

Ζήτημα εβδομάδων είναι να βάλει μπροστά στο φουλ τις μηχανές της και να μπει κανονικά σε εμπορική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα 5».

Το σινιάλο αναμένεται να δώσει την ερχόμενη εβδομάδα από τη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στην σημασία της, αλλά και στην μετα-λιγνίτη εποχή ετης περιοχής.

 

Κι αυτό καθώς η «Πτολεμαΐδα 5», ονομαστικής ισχύος 660 MW, ναι μεν θα παραμείνει στο σύστημα ως λιγνιτική μάλλον μέχρι το 2028, αλλά θα ξαναεμφανιστεί δύο χρόνια μετά (1/1/2031) ως μονάδα φυσικού αερίου, με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW.

Η εκτίμηση αναφέρεται στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναλόγως των εξελίξεων, η μετατροπή της σε φυσικό αέριο δεν θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα.

Τα δεδομένα και οι εξελίξεις στην αγορά είναι εκείνα που θα κρίνουν το αν -και κυρίως το πότε- θα μετατραπεί σε μονάδα αερίου. Εάν επί παραδείγματι αποκλιμακωθούν οι τιμές αερίου και σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα, είναι πιθανό η απόφαση για πέρασμα από λιγνίτη σε αέριο να ληφθεί πολύ νωρίτερα και να μη συνεχίσει η μονάδα να δουλεύει έως το τέλος του 2028 με λιγνίτη.

Ενα έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία, και ενώ μεσολάβησε μια δεκαετία από τα τέλη Μαρτίου του 2013 και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ μέχρι σήμερα. 

Εκτός της Πτολεμαΐδας, το έτερο φετινό λιγνιτικό στοίχημα για την ΔΕΗ, ακούει στο όνομα διπλασιασμός της παραγωγής από τις 5 TWh στις 10 TWh, σε κυλιόμενη 12μηνη βάση και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές καλοκαιριού.

Και μπορεί η μεγάλη διείσδυση αιολικών - η οποία απαιτεί ευέλικτες μονάδες βάσης, δηλαδή φυσικού αερίου και όχι αργές λιγνιτικές - να έχουν κρατήσει χαμηλά την παραγωγή λιγνίτη, ωστόσο η εικόνα αναμένεται να αλλάξει μέσα στο επόμενο δίμηνο, όσο οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται χαμηλά και θα ανεβαίνουν τα φορτία. Βάσει σχεδίου, ο στόχος είναι σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, να δουλεύουν απρόσκοπτα στο φουλ, για 1,5 μήνα, και οι επτά υφιστάμενες μονάδες. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει χρειαστεί και οι περισσότερες βρίσκονται εκτός. Αλλά το σημερινό ενεργειακό τοπίο μπορεί κάλλιστα να αλλάξει.

 

Στις αρχές της χρονιάς, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ανέφερε πως η πρόβλεψη στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, δεν αποτελεί απόφαση της επιχείρησης και δεν θεωρείται απαρέγκλιτη.

Τα δεδομένα και οι εξελίξεις στην αγορά είναι εκείνα που θα καθορίσουν τι θα συμβεί. «Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας μέχρι να λάβουμε απόφαση και αφού πρώτα σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

χ