COP24: Η Πολωνία του άνθρακα.
Η Πολωνία είναι μια πολύ οργανωμένη και σύγχρονη χώρα, που προσπαθεί να πρασινίσει την οικονομία της, διατηρώντας όμως τη εξάρτηση της από τον άνθρακα.
Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Θα ‘λεγα πως είναι αδύνατο.
Και φάνηκε έντονα και στις 2 συνεντεύξεις, την μία του προέδρου της χώρας και την άλλη του πρωθυπουργού, οι οποίοι σε ερώτηση και τις δυο φορές πολωνικού καναλιού, υπερασπίστηκαν έντονα την ενεργειακή επιλογή της χώρας.
Και αυτό γιατί πιστεύω πως ένιωθαν αμυνόμενοι – φαντάζομαι λόγω της Προεδρίας του COP24 που συνδέεται με καθαρή πράσινη ενέργεια – και πέρασαν στην αντεπίθεση με επιχειρηματολογία όπως:
«Το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς δεν προετοίμασε ενεργειακές εναλλακτικές για τη χώρα, αλλά επένδυσε μόνο στον άνθρακα.»
«Είχαμε 100% εξάρτηση από τον άνθρακα και το έχουμε κατεβάσει στο 77%»
«Έχουμε αποθέματα άνθρακα για 200 χρόνια. Περιμένετε να τα εγκαταλείψουμε;»
Ναι! Ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει. Να τα εγκαταλείψουμε.
Πρέπει τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν εκεί που είναι, στο υπέδαφος.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.
Η μελέτη του προϋπολογισμού άνθρακα που έχει πραγματοποιηθεί, καταλήγει ότι για να έχουμε 50% πιθανότητα να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας τους 2ο Κελσίου, το 80% των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα και τα άγνωστα αποθέματα πρέπει να παραμείνουν άγνωστα.
Προφανώς για κλιματικό στόχο 1,5ο Κελσίου αυτό το ποσοστό μεγαλώνει.
Ποιος θα το πει αυτό στον Πρόεδρο Ντούντα;
Η Πολωνία στα πλαίσια της Προεδρίας του COP24, πραγματοποίησε και δυο εξαγγελίες.
Το Διάγγελμα της Δίκαιης Μετάβασης που είναι πολύ σημαντικό και το έχουν ασπαστεί πρακτικά όλοι. Δεν έχω ακούσει καμιά αντίθετη φωνή και πώς να υπάρχει, άλλωστε.
Με απλά και λίγα λόγια σημαίνει ότι δεν αφήνουμε κανέναν και τίποτε πίσω.
Ότι η μετάβαση στην νέα πράσινη καθαρού μηδενικού άνθρακα οικονομία, έχει χώρο για όλους.
Πολύ σωστά.
Και η μια άμεση και καυτή, με όλη τη σημασία της λέξης, εφαρμογή αυτής της αρχής είναι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία άνθρακα.
Όμως η Δίκαιη Μετάβαση σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να ξεχειλωθεί και να γίνει παράταση λειτουργίας ανθρακικών μονάδων, γιατί τότε παύει να είναι μετάβαση και γίνεται παραμονή.
Το δεύτερο Διάγγελμα αφορούσε στην ηλεκτροκίνηση, ονομάστηκε Driving Change Together και ήταν μια πρωτοβουλία της Πολωνίας και του Ην. Βασιλείου η οποία όμως την ώρα που ανακοινώθηκε την Δευτέρα στις 3 Δεκεμβρίου, είχε ήδη υιοθετηθεί από 44 χώρες (φαντάζομαι θα έχουν προστεθεί πολλές περισσότερες ως τώρα) μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!!
Σπουδαία πρωτοβουλία, αλλά δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις ότι η ηλεκτροκίνηση είναι πράσινη μόνο αν ο ηλεκτρισμός που την τροφοδοτεί είναι πράσινος, δηλαδή προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που δεν είναι προφανές στην Πολωνία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.
Δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην βάλω την παρακάτω κλασσική πια γελoιογραφία.
9 Δεκεμβρίου 2018 Κατοβίτσε
Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που παραμένει η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες