Corporate PPAs: Ρεκόρ ισχύος 7.3 GW στην Ευρώπη παρά τα λιγότερα deals τo 2022 – Δημοφιλέστερη τεχνολογία τα φωτοβολταϊκά - Μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς
Αν και τα τελικά νούμερα για το 2022 δείχνουν λιγότερα deals στον χώρο των εταιρικών PPAs σε σχέση με το 2021 ανακόπτοντας την τάση των προηγούμενων ετών, η συνολική ισχύς βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό των 7.3 GW, ξεπερνώντας ακόμη και το peak του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε ανάρτησή του στο Linkedin, ο αναλυτής των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας του ICIS, Luca Urbanucci, το 2022 υπήρξε μια ενδιαφέρουσα χρονιά για την αγορά των Corporate PPAs, όπως αποτυπώνεται στα απολογιστικά στοιχεία του έτους.
Παίκτες της αγοράς
Ο αριθμός των ενεργών διαφορετικών συμμετεχόντων στην αγορά σημείωσε περαιτέρω αύξηση το 2022, με 70 αγοραστές (από 58 το 2021) και 51 πωλητές (από 47 το 2021). Συνολικά από το 2016, περίπου 200 διαφορετικοί αγοραστές και 130 διαφορετικοί πωλητές έχουν δραστηριοποιηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά των εταιρικών διμερών συμβολαίων αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέχρι στιγμής οι πρώτοι 8 αγοραστές αντιπροσωπεύουν περισσότερο του 50% των ποσοτήτων που τέθηκαν σε συναλλαγή, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα καθώς και ποιοι είναι αυτοί.
Εθνικές τάσεις
Σύμφωνα με τον αναλυτή του ICIS, η Ισπανία συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία σε επίπεδο Ευρώπης με 2.5 GW το 2022, ωστόσο, σημαντικά αποτελέσματα κατέγραψαν και μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Από την άλλη, οι σκανδιναβικές χώρες που παραδοσιακά εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο, παρουσίασαν επιβράδυνση το 2022, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς από την πλευρά των αγοραστών.
Τεχνολογίες
Τα φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή τεχνολογία αντιπροσωπεύοντας συνολική ισχύ της τάξης των 3.1 GW του συνόλου των deals που υπεγράφησαν εντός του 2022, ενώ ακολουθούν τα χερσαία αιολικά με 2.3 GW και τα υπεράκτια αιολικά με σχεδόν 1 GW. Υποχώρηση είχαμε στο κομμάτι των υδροηλεκτρικών, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης που υπήρξε στις σκανδιναβικές χώρες, όπου λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού ένα μεγάλο μέρος του υδροηλεκτρικού δυναμικού τέθηκε εκτός.