Λουμάκης: Με τις προτάσεις ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ θα γίνονται περικοπές «πράσινης» παραγωγής είτε υπάρχει κορεσμός δικτύου είτε όχι – Συνέπειες και για τα παλιά έργα ΑΠΕ
Σφοδρή κριτική στην πρόταση των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ που έδωσε χθες σε διαβούλευση η ΡΑΕ κάνει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε ήδη προς τα μέλη του Συνδέσμου και το οποίο έχει στη διάθεσή του το energypress. Όπως σημειώνει ο κ. Λουμάκης:
ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ προτείνουν οι περικοπές του 5% ετησίως να εφαρμοστούν τυφλά και οριζόντια σε όλα τα Φ/Β που καταλαμβάνει η σχετική ρύθμιση του ν. 4951 (έργα με σύμβαση σύνδεσης μετά τις 4/7/22 ή δήλωση ετοιμότητας μετά την 1/1/23), επειδή λένε δεν έχουν άλλο τρόπο για να επιβάλλεται στα έργα αυτά η περικοπή μόνο όταν απαιτείται. Προς τον σκοπό αυτό προτείνουν λοιπόν να επιβληθεί στα έργα αυτά η μόνιμη ρύθμιση των αντιστροφέων τους στο 73% της ονομαστικής, αντί δηλαδή του 100%. Δηλαδή ένα 400άρι πάρκο δεν θα ανεβάζει ισχύ ποτέ παραπάνω από 0,73 x 400= 292 kW στην έξοδο του αντιστροφέα και αντίστοιχα ανά MW τα 730 kW κλπ.
Με βάση μελέτη μου που έχω δημοσιεύσει από τον Φεβρουάριο του 2022 για το θέμα και έχω παρουσιάσει και σε συνέδρια, (δείτε εδώ και εδώ), κάτι τέτοιο θα σημάνει πράγματι ετήσια απώλεια παραγωγής 5%. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι στα νούμερα που δίνουν οι ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ τα οποία έτσι είναι, αλλά στην φιλοσοφία τους, αφού:
- Με τον τρόπο αυτό είτε υπάρχει κορεσμός είτε όχι στην γραμμή θα χάνεται πάντοτε ανανεώσιμη παραγωγή. Δηλαδή ακόμα και ημέρες με τοπικές συννεφιές και όχι συντονισμένη ηλιοφάνεια σε μια περιοχή. Όλα αυτά επειδή ο απαρχαιομένος ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δεν έχουν κάνει τίποτα, ούτε και επιθυμούν να κάνουν, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν σωστά το μέτρο.
- Το μέτρο, επιπλέον, αν υιοθετηθεί έτσι τυφλά, ενδέχεται να δημιουργήσει χάος, αφού θα εναπόκειται στον εκάστοτε παραγωγό να αλλάζει τηλεματικά τις ρυθμίσεις του inverter πάλι στο 100% αντί στο 73% και έτσι στην εκάστοτε γραμμή να παρουσιάζεται κορεσμός και να πετάγονται έξω λόγω υπέρτασης και παλιότερα πάρκα, που δεν υπόκεινται στον περιορισμό του νόμου. Τούτο επειδή με το -27% στην μέγιστη ισχύ λειτουργίας των Φ/Β μονάδων αυτών, φιλοδοξεί ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει Όρους Σύνδεσης υπεράνω των ορίων των υποσταθμών και των γραμμών του. Δηλαδή το κάθε νέο MW αίτησης θα το υπολογίζει στις μελέτες δικτύου του κατά μέγιστο ως 730 KW.
- Υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσον ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να περιφρουρήσει την κατάσταση ειδικά περιλαμβανομένων και των συστημάτων net metering, επιβάλλοντας ποινές στους παραβάτες (δηλαδή όσους μεταβάλλουν τη ρύθμιση) αφού προηγουμένως βεβαίως τους εντοπίσει με κατάλληλη αξιοποίηση των στοιχείων της τηλεμέτρησης ως προς τις μέγιστες τιμές που καταγράφονται.
- Ενώ δηλαδή σήμερα όροι σύνδεσης δίνονται μέχρι εκεί που χωράνε πάντοτε τα έργα στη ζήτηση, στις γραμμές και τους υποσταθμούς, τώρα θα δοθούν όροι σύνδεσης υπεράνω των ορίων και θα εναπόκειται στη καλή διάθεση ή στις ποινές και την αυστηρή στάση του ΔΕΔΔΗΕ κατά όσων λάβουν τέτοιους όρους και δεν τηρήσουν εν συνεχεία τη ρύθμιση του -27% στη μέγιστη ισχύ του Inverter δηλαδη να μην τη μεταβάλλουν μετά τη ηλέκτριση τηλεματικά πίσω στη ονομαστική του 100%.
- Επειδή μιλάμε για χιλιάδες πάρκα, αυτά κατά την γνώμη μου είναι αστειότητες και δεν μπορούν να τηρηθούν. Καν αν μεν οι όποιες παραβάσεις των καινούργιων έργων δεν επηρέαζαν τα παλαιότερα έργα, θα ήμουν ΟΚ. Όμως μέσω του κορεσμού που θα δημιουργείται συστηματικά πλέον στις γραμμές, αφού θα δοθούν όροι σύνδεσης υπεράνω, αν οι καινούργιοι αλλάζουν τη ρύθμιση στον αντιστροφέα, θα την πληρώνουν μέσω των υπερτάσεων στις γραμμές με αποζεύξεις έργα που δεν έχουν υποχρεώσεις περικοπών.
Κατά την άποψη μου η σωστή λύση είναι οι ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ να δώσουν όρους σύνδεσης υπεράνω της χωρητικότητας των υποδομών τους μόνο όταν μπορούν οι ίδιοι να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν σωστά το μέτρο των περικοπών. Δηλαδή όταν με τα κέντρα ελέγχου τους θα μπορούν να δίνουν on-line διαδικτυακά εντολές μείωσης ισχύος στους inverter των επιλέξιμων στο μέτρο των περικοπών πάρκων και πάντοτε εφόσον υπάρχει πραγματικά λόγος, δηλαδή ισχυρή ηλιοφάνεια μαζί με άνεμο και χαμηλή ζήτηση. Όλα τα άλλα είναι πεταμένα επενδυτικά χρήματα.
Το μέτρο, αν εφαρμοστεί όπως προτείνουν οι Διαχειριστές, θα απορυθμίσει την αγορά τελείως και θα επηρεάσει και τα παλαιότερα πάρκα που δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις περικοπών, αφού οι ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ πρακτικά δεν θα περιφρουρούν το μέτρο. Και μετά το 5% ετήσιας απώλειας παραγωγής θα αλλάξει σε 10% κ.ο.κ.