Μελέτη ΕΜΠ: Περισσότερα αιολικά σημαίνει λιγότερες περικοπές στα φωτοβολταϊκά - Ποιο είναι το ισορροπημένο μείγμα ΑΠΕ σε σενάριο διείσδυσης 80%

Την συμβολή των αιολικών και ιδιαίτερα των υπεράκτιων αιολικών στην επίλυση και εξομάλυνση μιας σειράς ανισορροπιών που συμβαίνουν σε διαφορετικά σενάρια ΑΠΕ σε διείσδυση 80% καταδεικνύει νέα μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ και η ομάδα του καθηγητή Σταύρου Παπαθανασίου για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Τρέχοντας» έξι διαφορετικά σενάρια ανάπτυξης του μίγματος ΑΠΕ σε συνθήκες διείσδυσης 80%, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η ισομερής ανάπτυξη μείγματος φωτοβολταϊκών και αιολικών έως και πλεονεκτική υπέρ των αιολικών και δη των υπεράκτιων αιολικών καταλήγει να εξισορροπεί μια σειρά δυσλειτουργίες του συστήματος όπως είναι οι περικοπές της πλεονάζουσας ενέργειας, ενώ επιφέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τα φωτοβολταϊκά.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαδακάκος στο πρόσφατο συνέδριο Renewable & Storage Forum, όπου και παρουσίασε για πρώτη φορά την μόλις λίγων ημερών μελέτη του ΕΜΠ, η ανάγκη για την εκπόνηση αυτής προέκυψε το τελευταίο διάστημα, όπου παρατηρείται ότι υπάρχει μια πολύ έντονη τάση ανάπτυξης ενός πολύ ασύμμετρου μείγματος ΑΠΕ λόγω της ταχείας διείσδυσης φωτοβολταϊκών έναντι αιολικών, μετρώντας τα έργα που αναπτύσσονται και αδειοδοτούνται. Η μελέτη αποσκοπεί να αξιολογήσει την συμπεριφορά σε όλα αυτά τα σενάρια σε καθαρά οικονομικό και τεχνικό επίπεδο.

Για τους σκοπούς της μελέτης έτρεξαν έξι διαφορετικά σενάρια μείγματος ΑΠΕ όπου σενάριο 1 παρουσιάζει την μεγαλύτερη ασσυμετρία με πολλά φωτοβολταϊκά έναντι αιολικών, το σενάριο 4 μια ισομερής ανάπτυξη των δύο τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά) και τα σενάρια 5 και 6 περιλαμβάνουν τον παράγοντα «υπεράκτια αιολικά», με το τελευταίο σενάριο να προβλέπει και την μεγαλύτερη διείσδυση αιολικών θαλάσσης. Επιπρόσθετα, στα σενάρια 5 και 6 καταγράφεται η επίδραση των υπεράκτιων θαλάσσιων αιολικών από οικονομική και τεχνική άποψη προς το ηλεκτρικό σύστημα.

1

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε ο ίδιος ότι τα offshore αιολικά αποτελούν την πιο σταθερή παραγωγή ΑΠΕ σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά), με ισχυρές προσδοκίες να επιτελέσουν ρόλο μονάδων βάσης, ανάμεσα στις άλλες νέες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι όσο περισσότερα υπεράκτια αιολικά μετέχουν στο ηλεκτρικό σύστημα τόσο μεγαλύτερη εξομάλυνση επιτυγχάνεται, ενώ αντίστροφη είναι η πορεία της καμπύλης όταν υπερτερούν τα φωτοβολταϊκά έναντι των χερσαίων αιολικών, χωρίς καν να υπάρχει συμβολή στο μείγμα από υπεράκτια αιολικά.

Μελετώντας τις ενδεχόμενες περικοπές (πλεόνασμα ενέργειας που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα λόγω έλλειψης ζήτησης) προκύπτει ότι η αύξηση της διείσδυσης των αιολικών μειώνει τις περικοπές που αναγκαστικά θα υπόκεινται τα φωτοβολταϊκά. Και εδώ, η εικόνα βελτιώνεται περαιτέρω με την διείσδυση των υπεράκτιων αιολικών.

1

1

Συνοπτικά οι βασικές διαπιστώσεις της μελέτης αφορούν τα εξής τέσσερα σημεία:

  • Υψηλά επίπεδα περικοπών στα σενάρια πολύ αυξημένης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών. Οι περικοπές αφορούν όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και ιδιαίτερα τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
  • Μείωση περικοπών και αύξηση διείσδυσης στα σενάρια ισόρροπης σύνθεσης μείγματος ΑΠΕ
  • Για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, οι περικοπές οφείλονται κυρίαρχα στη μεσημβρινή συμφόρηση που προκαλεί ο ταυτοχρονισμός της φωτοβολταϊκής παραγωγής.
  • Αύξηση τιμών αποζημίωσης φωτοβολταϊκών σταθμών και μείωση τιμών αποζημίωσης αιολικών πάρκων από την ημερήσια αγορά, στα σενάρια αυξημένης ισχύος αιολικών.

Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη, η ισόρροπη ανάπτυξη μείγματος ΑΠΕ, με σημαντική συνιστώσα αιολικών πάρκων, επιτυγχάνει:

  • Μείωση περικοπών όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ του συστήματος και αύξηση της επιτυγχανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ
  • Ευνοεί σημαντικά και τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς: Αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα έσοδα αγοράς τους.
  • Μειώνει τον τοπικό κορεσμό των ηλεκτρικών δικτύων και αυξάνει τη δυνατότητα υποδοχής ισχύος ΑΠΕ
  • Μειώνει τις ανάγκες αποθήκευσης για διαχείριση των αυξημένων περικοπών.