Αιολικό πάρκο 155,4 MW στη Μάνη

27 11 2022 | 09:30ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Δύο υποδομές παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Πελοπόννησο εξασφάλισαν βεβαίωση ειδικού έργου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 155,4 MW στη Μάνη και ένα φωτοβολταϊκό με ισχύ 150 MW στην Αρκαδία.

Σύμφωνα με το ypodomes.com  «το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 155,4 MW, σχεδιάζεται από την VOLTON A.E. Σύμφωνα με τα σχέδια η υποδομή θα “φιλοξενηθεί” στη θέση Γαϊδουροβούνι, των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ με κοινή αυτοτελή διασύνδεση, συνολικής ισχύος 457,7 MW στη Περιφέρεια Μεσσηνίας & Λακωνίας. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης. Ο κύριος των υποδομών ΑΠΕ, θα επιβαρυνθεί με την ευθύνη και το κόστος υλοποίησης της διασύνδεσης. Η Volton στοχεύει να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη των ΑΠΕ στη χώρα μας. Σε αυτή τη φάση κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος σχεδόν 25MW. Ωστόσο η εταιρεία έχει σε φάση αδειοδοτικής ωριμανσης διάφορα πρότζεκτ, που εαν υλοποιηθούν θα της δώσουν εγκατεστημένη ισχύς που θα ξεπερνά τα 500 MW.»

Για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αρκαδία η ίδια πηγή αναφέρει: Το έργο προωθείται από την Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική & Ενεργειακή Εταιρεία. Πρόκειται για εταιρεία με εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ, καθώς είναι συγγενική, των EDF Renewables Hellas, Δυτικός Μονοπρόσωπη και Ηλιοαιολις Ε.Ε (Helioaiolis), γεγονός που της πιστώνει επάρκεια ούτως ώστε να φέρει εις πέρας το πρότζεκτ.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τράπεζες και από ίδια κεφάλαια, της απώτερης μετόχου EDF RENOUVELABLES S.A

Η βεβαίωση της ΡΑΕ αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό , ο οποίος αποτελεί μέρος συγκροτήματος σταθμών ΑΠΕ με κοινή αυτοτελή διασύνδεση, συνολικής ισχύος 337,11 MW στην Περιφέρεια Αρκαδίας. Το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης.

Την ευθύνη για την υλοποίηση της διασύνδεσης έχει η εταιρεία που σχεδιάζει το έργο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχή, ο φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, μεριμνά για την αδειοδότηση και κατασκευή των έργων διασύνδεσης. Επίσης, βαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με τις δαπάνες για την κατασκευή πλήρους διασύνδεσης του σταθμού μέχρι τα όρια του Συστήματος, όπως αυτά υφίστανται κατά τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, η υποδομή θα βρίσκεται στις θέσεις, Ντούκα Ράχη, Αλεποχώρι, Μελίσσι, στον Δήμο Τρίπολης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.»