COP27 - Φ. Τίμερμανς: Τρομακτική δουλειά χρειάζεται για να μετατραπεί το σχέδιο του ανακοινωθέντος σε συμφωνία

19 11 2022 | 10:26

Τρομακτική δουλειά πρέπει να γίνει για να μετατραπεί το σχέδιο του ανακοινωθέντος της COP27 σε κάτι επί του οποίου να μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φρανς Τίμερμανς.

"Το κείμενο πλαίσιο χρειάζεται τρομακτική δουλειά. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι είναι επαρκής κοινός τόπος για να συμφωνήσουμε επ' αυτού", δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς από το Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.

"Αρα, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες και θα δώσουμε τα φώτα μας και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο πριν από το τέλος της COP".

Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε στην δημοσιότητα σχέδιο ανακοινωθέντος απαριθμώντας τι θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σε κάτι που ελπίζεται ότι θα είναι κείμενο τελικής συμφωνίας της διάσκεψης. Περιλαμβάνει πολλούς από τους στόχους που διατυπώθηκαν κατά την περυσινή διάσκεψη του ΟΗΕ και αφήνει για συζήτηση τα επίμαχα θέματα.

Η COP27 θα ολοκληρωθεί αύριο, αλλά ορισμένοι από τους συμμετέχοντες αναμένουν ότι θα παραταθεί μέχρι το σαββατοκύριακο.

Οι χώρες διαφωνούν ως προς το θέμα "loss and damage" (απώλειες και ζημίες) ή αλλιώς πώς να δοθεί οικονομική βοήθεια προς χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές απώλειες και ανεπανόρθωτη ζημία λόγω των καταστροφών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Αναπτυσσόμενες και ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες ζητούν συμφωνία στην σύνοδο κορυφής COP27 για την δημιουργία νέου ταμείου που θα αντιμετωπίσει τις απώλειες που υφίστανται.

Οι πλούσιες χώρες, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν μπλοκάρει προηγούμενες απόπειρες για την δημιουργία τέτοιου ταμείου ή για την συζήτηση αποζημίωσης για τις απώλειες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, φοβούμενες αλυσίδα υποχρεώσεων που θα προέκυπταν από την παραδοχή ότι οι υψηλών εκπομπών οικονομίες τους τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Ο Φρανς Τίτερμανς δήλωσε ότι τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να συζητήσει την δημιουργία νέου ταμείου, αλλά ζητά να διερευνηθεί πρώτα με ποιον τρόπο τα υπάρχοντα οικονομικά εργαλεία μπορούν να αναδιαρθρωθούν για να αντιμετωπίσουν το κεφάλαιο loss and damage.

"Η δημιουργία ταμείου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Αλλά αυτό δεν είναι προδεδικασμένο", είπε ο Φρανς Τίμερμανς.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

1