Διεθνής «συμμαχία» για την ενεργειακή μετάβαση - Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν οργανισμοί ΑΠΕ στα πλαίσια της COP27

19 11 2022 | 09:54

Μια «συμμαχία» για τις ΑΠΕ, συγκρότησαν στα πλαίσια της COP27, οι διεθνείς οργανισμοί που εκπροσωπούν τη βιομηχανία αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών, καθώς και το πράσινο υδρογόνο και την αποθήκευση. Σε μία «ηχηρή» κίνηση, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, δεσμευόμενοι στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την επίτευξη των κλιματικών στόχων, προωθώντας τον αναγκαίο συντονισμό.

Η συμμαχία, επίσης στοχεύει να τοποθετήσει τις ΑΠΕ, ως πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης, ιδίως στον παγκόσμιο Νότο.

 

Σύμφωνα με τον IRENA, θα χρειαστούν πολλά τεραβάτ εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2050, προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Πρόσφατες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών αναδεικνύουν ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των κλιματικών στόχων και της υλοποίησης της μετάβασης. Οι εν λόγω εκθέσεις δίνουν μια ζοφερή εικόνα για τον πλανήτη μας, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Η Συμμαχία θα χρησιμοποιήσει το συλλογικό βάρος των έτερων τεχνολογιών των μελών της ώστε να ξεπεράσει τις προκλήσεις απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, μέσω δέσμευσης με διεθνείς ενεργειακούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς θεσμούς.

Όπως δήλωσε ο Gianni Chianetta, διευθύνων σύμβουλος του παγκοσμίου συμβουλίου ηλιακής ενέργειας, «η γέννηση αυτής της Συμμαχίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια ταχύτερη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όχι μόνο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για τη διεύρυνση του εξηλεκτρισμού των οικονομιών μας και την απελευθέρωση σημαντικών κοινωνικοοικονομικών οφελών».

 

1