Διασυνδέσεις και «έξυπνα νησιά» στο πρότυπο της Τήλου.

Μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 900.000 τόνους ετησίως και περιορισμό των επιβαρύνσεων από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατά 400-450 εκατ. ευρώ το χρόνο θα επιφέρει η ολοκλήρωση του προγράμματος διασυνδέσεων των νησιών σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι διασυνδέσεις αποτελούν βασική συνιστώσα του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού καθώς συμβάλλουν ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σε αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί επιθετική στάση απέναντι στις μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, κυρίως για τον εφοδιασμό των νησιών που δεν έχουν διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο ενώ ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου-Κρήτης και εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιλυθεί με θετικό τρόπο η εκκρεμότητα για την κατασκευή της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης ως τμήμα του έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης – Αττικής.

«Περισσότερο επιθετική στάση υιοθετούμε απέναντι στις μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, κυρίως για τον εφοδιασμό των νησιών που δεν έχουν διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο. Ήδη όπως ξέρετε, προωθούμε τα επόμενα χρόνια το σβήσιμο των εργοστασίων με diesel κυρίως μέσα από το πρόγραμμα των διασυνδέσεων των νησιών. Έγινε η «Κυκλάδες 1» και ακολουθούν οι «Κυκλάδες 2» και  «Κυκλάδες 3», έργα που ήδη ανατέθηκαν. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου-Κρήτης και ταυτόχρονα προχωράμε τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και όλους τους σχεδιασμούς που θα καλύψουν τη μεγάλη πλειοψηφία των νησιών, μαζί και τα Δωδεκάνησα μέχρι το 2030. Για τα νησιά που δε θα συνδεθούν, συμμετέχουμε ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ενεργειακά νησιά», δήλωσε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό:

-Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας να έχει διασυνδεθεί το σύνολο σχεδόν των αυτόνομων συστημάτων με το διασυνδεδεμένο σύστημα

-Συνολικά για τις διασυνδέσεις θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους πάνω από 3 δις ευρώ οι οποίες θα καλυφθούν πρωτίστως από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ιδιωτικές επενδύσεις και δευτερευόντως από τα τέλη χρήσης συστήματος (καταναλωτές), οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα καρπώνονται άμεσα τα καθαρά οικονομικά οφέλη λόγω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ.

-Για τα νησιά που προβλέπεται να παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα, τουλάχιστον για αρκετό διάστημα, προωθείται επίσης μεγάλη μείωση της χρήσης του πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή με την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται η εγκατάσταση Υβριδικών Σταθμών ΑΠΕ είτε μέσω ιδιωτικών έργων είτε μέσω πιλοτικών έργων όπως το έργο του ΚΑΠΕ για τη μετατροπή του Άη Στράτη σε «Πράσινο Νησί», καθώς και το έργο του ΔΕΔΔΗΕ για τα «Έξυπνα Νησιά» (Καστελόριζο, Αστυπάλαια, Σύμη) ενώ ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία ένας Υβριδικός Σταθμός ΑΠΕ στο νησί της Τήλου. Άλλωστε, η χώρα συμμετέχει ενεργά στη νέα πρωτοβουλία της ΕΕ «Clean Energy for EU Islands, μαζί με άλλα 13 Κράτη-Μέλη.

 

21 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: ecopress