Τήλος: Ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί βάζει τέλος στις διακοπές ρεύματος, με πράσινη ενέργεια.
(επικαιροποίηση 20 Αυγούστου 2018)
Οι κάτοικοι της Τήλου ελπίζουν ότι ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μειώσει το κόστος και θα θέσει τέρμα στις συχνές διακοπές ρεύματος.
Όταν κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στο μικρό ελληνικό νησί της Τήλου, κάτι που συμβαίνει συχνά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν το πλημμυρίζουν οι τουρίστες, ο ξενοδόχος κ. Ανδρέας Λαρτόπουλος παλεύει να τα βγάλει πέρα με χαλασμένες συσκευές, σαπισμένα τρόφιμα και ενοχλημένους πελάτες.
Αλλά τώρα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μετατραπεί αυτό το απομακρυσμένο νησί των Δωδεκανήσων, 78 χιλιόμετρα (48 μίλια) από τη Ρόδο, από εισαγωγέας βρώμικου ντίζελ σε έναν, σε μεγάλο βαθμό αυτοδύναμο, ενεργειακό κόμβο, ο οποίος θα μπορεί ακόμη και να εξάγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικά μικρά νησιά.
Χρησιμοποιώντας μια επιχορήγηση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για το πρόγραμμα «HORIZON 2020», ο στόχος είναι να μετατραπεί η Τήλος σε ένα από τα πρώτα νησιά πράσινης ενέργειας της Μεσογείου.
Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει ηλιακή και αιολική ενέργεια για να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τους 550 κατοίκους που ζουν στην Τήλο όλο το χρόνο και τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες του νησιού και το ήρεμο περιβάλλον.
Τις επόμενες εβδομάδες, ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό και ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών αναμένεται να αρχίσει να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των 250 - 300 νοικοκυριών.
Το σύστημα θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου τα τρία τέταρτα της ετήσιας ζήτησης του νησιού, εκτιμούν οι υπεύθυνοι του έργου, με την πλεονάζουσα ενέργεια να τροφοδοτεί άλλα μικρότερα νησιά της περιοχής.
Ο κ. Λάρδοπουλος ελπίζει ότι το νέο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα θέσει τέρμα στις συχνές διακοπές ρεύματος - κάποιες διαρκούσαν περισσότερο από 12 ώρες - που συνιστούν πρόκληση για ένα ιδιοκτήτη ενός μικρού ξενοδοχείου.
«Ας ελπίσουμε ότι η καθαρή ενέργεια θα μας βοηθήσει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και να εξοικονομήσουμε χρήματα», είπε.
Βρώμικη και αναξιόπιστη
Ο Τήλος λαμβάνει σήμερα όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται από ένα σταθμό παραγωγής ντίζελ στην Κω, 69 χλμ. μακριά.
Είναι το τελευταίο από τα τρία νησιά που συνδέονται με το εργοστάσιο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο είναι ευάλωτο στις διακοπές.
Αυτό το υπάρχον σύστημα είναι δαπανηρό και ρυπογόνο, καθώς και αναξιόπιστο όταν αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας στην Κω, σύμφωνα με την ομάδα που διαχειρίζεται το έργο Tilos.
«Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην Κω, τότε πρέπει να καλυφθεί η Κως, και αυτό οδηγεί σε χαμηλής ποιότητας ηλεκτρική ενέργεια στην Τήλο», δήλωσε ο Ζήσιμος Μάντας, επικεφαλής της επιχειρησιακής ανάπτυξης της Eunice Energy Group, της ελληνικής εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ντίζελ στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας κοστίζει 20 φορές περισσότερο από ό, τι στην ηπειρωτική χώρα και επιδοτείται από το κράτος, σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της Τήλου, Δημήτρη Ζαφειράκη, καθηγητή ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πειραιά.
Οι εποχιακές διακυμάνσεις της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τήλο συνεπάγονται επίσης σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, δήλωσε στο ίδρυμα Thomson Reuters.
Τα καλοκαίρια ο πληθυσμός διπλασιάζεται καθώς έρχονται πολλοί από τη Ρόδο και την Κω για να εργαστούν στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα του Τήλου.
Πέρυσι, 23.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Τήλο, για να απολαύσουν τα γραφικά χωριά του νησιού και την άφθονη άγρια φύση. Καθώς η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, το υπερφορτωμένο δίκτυο καταρρέει συχνά, δήλωσε ο Ζαφειράκης.
Το νέο σύστημα μπαταριών θα μειώσει το κόστος παραγωγής ενέργειας και θα παρέχει αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας να αποθηκεύεται για να καλύπτει περιόδους αιχμής ζήτησης, ανέφεραν οι φορείς εκμετάλλευσης του έργου.
Η αποθήκευση είναι το κλειδί για ένα νησί όπως η Τήλος όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει όλο το χρόνο και οι ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι διαλείπουσες, εξήγησε ο Salvador Suarez, εταίρος στο έργο και επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (ITC).
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι η Τήλος να εξάγει το πλεόνασμα της παραγωγής ενέργειας το χειμώνα στην Κω.
«Αντί να εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από πετρέλαιο από την Κω, θέλουμε να εξάγουμε καθαρή ενέργεια στην Κω», πρόσθεσε ο Ζαφειράκης.
Πράσινη κληρονομιά
Η ανανεώσιμη ενέργεια βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο στόχαστρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ιδέα μετατροπής της Τήλου σε νησί καθαρής ενέργειας προτάθηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον τέως δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη (ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2012), περιβαλλοντολόγο που απαγόρευσε το κυνήγι και προώθησε τον οικολογικό τουρισμό.
Η σημερινή δήμαρχος Μαρία Καμμά συνεχίζει να υπερασπίζεται την πράσινη κληρονομιά του, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει στην Τήλο ένα πιο ασφαλές μέλλον.
Θυμάται ότι μεγάλωνε σε ένα νησί που "πέθαινε αργά".
Στη δεκαετία του 1990, ο πληθυσμός έπεσε στους 200 και το σχολείο ήταν στα πρόθυρα του κλεισίματος, είπε στο ίδρυμα Thomson Reuters. Οι επενδύσεις σε υποδομές και μεταφορές έκαναν τους νέους να επιστρέψουν στην Τήλο από το 2000 και μετά.
Η κα Καμμά ελπίζει ότι το νέο ενεργειακό σύστημα θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην Τήλο, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Η πράσινη ενέργεια θα βοηθήσει το νησί να αποκτήσει μια "κυκλική οικονομία" - η οποία θα παράγει ελάχιστα απόβλητα ή ρύπανση - και θα προστατεύσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Τήλου, με περισσότερο από 150 είδη πουλιών και 350 είδη φυτών, πρόσθεσε η κα Καμμά.
Η μετατροπή της Τήλου σε αυτόνομο ενεργειακό κόμβο θα εξασφαλίσει στους κατοίκους «ένα πολύ καλό βιοτικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν μόνιμα στο νησί», δήλωσε η κα Καμμά.
Ένα νησί παράδειγμα προς μίμηση;
Το έργο της Τήλου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα απομακρυσμένα νησιά που εξαρτώνται από την ηπειρωτική χώρα για ηλεκτρική ενέργεια και θέλουν να γίνουν αυτάρκη, λένε οι υπεύθυνοι του έργου.
Το πρότυπο αυτό έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα συστήματα αποθήκευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε μπαταρίες «γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά», προέβλεψε ο Suarez. Η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε απομονωμένα νησιά είναι μια τάση σε αυξητική πορεία, από τα Hebrides έως τα Κανάρια Νησιά, πρόσθεσε.
Στο El Hierro, το μικρότερο νησί από τους Κανάριους Νήσους, έχει κατασκευαστεί ένας σταθμός Αντλησιοταμίευσης (υβριδικός συνδυασμός αιολικού με υδροηλεκτρικό) που παράγει και αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να καλύπτει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, σύμφωνα με τον Suarez.
Η μετάβαση των απομακρυσμένων νησιών στην πράσινη, βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι «μια πρωτοποριακή λύση», δήλωσε ο Μαντάς της Eunice Energy.
«Ελπίζουμε ότι το έργο της Τήλου θα αναπαραχθεί σε πολλά άλλα νησιά», κατέληξε.
24 Ιουλίου 2018
Της Isabelle Gerretsen
Πηγή: Thomson Reuters
Τα πρότυπα μας: Οι Αρχές Thomson Reuters Trust.
Reporting by Isabelle Gerretsen, Editing by Laurie Goering and Megan Rowling.
Please credit the Thomson Reuters Foundation, the charitable arm of Thomson Reuters, that covers humanitarian news, climate change, resilience, women's rights, trafficking and property rights. Visit http://news.trust.org/
The Thomson Reuters Foundation is reporting on resilience as part of its work on zilient.org, an online platform building a global network of people interested in resilience, in partnership with The Rockefeller Foundation.
Our Standards: The Thomson Reuters Trust Principles.
στις 20 Αυγούστου 2018 και πάλι διεθνής αναφορά στο έργο της Τήλου
Renewable resort: Greek island to run on wind, solar power
The Associated Press ·