Προχωρά η νομοθετική προετοιμασία της ΡΑΕ για την αποθήκευση ενέργειας – Μεθοδολογία για Διαχειριστές και "επανέκδοση" των παλαιών αδειών

Ένα ακόμη βήμα στην νομοθετική προετοιμασία για την είσοδο της αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα της χώρας εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας εχθές σε ημερίδα του ΙΕΝΕ με θέμα "Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και διαχείριση δικτύου για μέγιστη διείσδυση ΑΠΕ".

Συγκεκριμένα, η Αρχή διερευνά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση μεθοδολογίας προς τους Διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να «τρέξουν» δημοπρασίες για υπηρεσίες αποθήκευσης. Τέτοιες μπορεί να είναι η παροχή επικουρικών υπηρεσιών (ancillary services) στο σύστημα ή υπηρεσίες διαχείρισης συμφόρησης (congestion management).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2022, η ΡΑΕ είχε εκδώσει συνολικά 337 άδειες συνολικής ισχύος 23.5 GW. Αφορούν έργα αμιγώς αποθήκευσης, υβριδικά έργα (συνδυασμός αποθήκευσης με ΑΠΕ) και μονάδες αντλησιοταμίευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των αδειών αφορούσαν σε μονάδες αμιγώς αποθήκευσης και εκδόθηκαν το διάστημα Ιανουάριος 2021 με Ιούλιο του 2022.

Όπως έχει γράψει το energypress, οι προαναφερόμενοι επενδυτές, βάσει νεότερης νομοθεσίας, κλήθηκαν ξανά στο «ταμείο» να επανακαταθέσουν τα χαρτιά για την άδεια που είχαν λάβει αναμένοντας νέα αδειοδοτική έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών έχουν προσέλθει στην Αρχή και έχουν προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα αναμένοντας την εκ νέου έκδοση της άδειας τους. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην έκδοση ενός μεγάλου όγκου από τις παλιές άδειες. Χρειάζεται ωστόσο να σημειωθεί, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Αρχής κατά την παρουσίασή του, πως η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να φέρει άπαντες στο «μηδέν» δημιούργησε ένα τεράστιο φόρτο εργασίας για την Αρχή, κρίνοντας την μάλιστα, «μη αναγκαία».

Τέλος, όπως αναφέρει στο χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress, το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες ώστε η πρώτη δημοπρασία για μονάδες αποθήκευσης να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες που θέτει το Ταμείο Ανακάμψης (από το οποίο χρηματοδοτείται η ενίσχυσή τους) για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων. Οι προθεσμίες αυτές προβλέπουν πως η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.

1