Μονάδες αποθήκευσης: Μετά το «ok» της Κομισιόν, έρχεται ο πρώτος διαγωνισμός στήριξης – Πώς θα «κλειδώνουν» ταρίφα και επενδυτική ενίσχυση τα έργα

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο λεπτομερής σχεδιασμός των διαγωνισμών για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης, έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσαν χθες οι Βρυξέλλες στο ελληνικό σχήμα στήριξης. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν» σχετικά γρήγορα, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του σχήματος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θέτει «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα για τη δρομολόγηση των σχετικών επενδύσεων. 

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025. Από την άλλη πλευρά, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε η γενική στρατηγική κατεύθυνση του σχήματος, που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, να μετουσιωθεί σε μία πλήρη διαγωνιστική διαδικασία – με  δεδομένο μάλιστα ότι η σχετική διεθνής εμπειρία είναι μικρή, καθώς θα πρόκειται για μία από τις πρώτες ανάλογες δημοπρασίες που διεξάγονται στην Ευρώπη. 

 

Επίσης, κατά τη σχεδίαση του διαγωνισμού θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ολες οι παράμετροί του, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες αποθήκευσης του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και το σχήμα που εγκρίθηκε προβλέπει τη διενέργεια περισσότερων του ενός διαγωνισμού, εκτιμάται ότι τα παραπάνω χρονικά ορόσημα θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν δύο δημοπρασίες, στις οποίες πιθανότατα θα επιμεριστεί κατά 50% το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος, η οποία είναι έως 900 Μεγαβάτ. 

Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους, αν και θα καταβληθούν προσπάθειες έως να «έρθει νωρίτερα» κατά ένα τρίμηνο. Η δεύτερη δημοπρασία τοποθετείται στο 3ο τρίμηνο του 2023. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών, οι υποψήφιες μονάδες θα διεκδικήσουν επενδυτική επιχορήγηση, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής όλων των υποστηριζόμενων έργων. Επίσης, θα λάβουν και ετήσια στήριξη, υπό τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης, που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας τους, για μία 10ετία. 

Η διεκδίκηση των δύο αυτών μορφών στήριξης θα γίνει μέσα από την ίδια δημοπρασία, στην οποία οι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές για την «ταρίφα» με την οποία θα αποζημιώνονται για τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας των σταθμών τους. Όσα έργα υποβάλλουν τις χαμηλότερες προσφορές, και τελικά προκριθούν, θα είναι κι εκείνα που θα λάβουν και την επενδυτική επιχορήγηση, η οποία θα είναι εκ των προτέρων καθορισμένη, ίδια ανά μονάδα ισχύος για όλες τις μονάδες. 

Όπως έχει γράψει το energypress, οι προσφορές για «ταρίφα» θα υποβληθούν σε ευρώ ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος (Μεγαβάτ), εκφράζοντας το προσδοκώμενο ετήσιο έσοδο κάθε υποψήφιας μονάδας. Το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης στο οποίο θα υπαχθούν προσιδιάζει στο μοντέλο Feed in Premium που ισχύει για τις ΑΠΕ, ώστε κάθε σταθμός αποθήκευσης να έχει σταθερή (και εγγυημένη) αποζημίωση. 

Επομένως, αν τα έσοδά της από τη συμμετοχή στις αγορές είναι μικρότερη από την αποζημίωση που έχει «κλειδώσει», τότε θα λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση ίση με τη σχετική διαφορά. Η ενίσχυση θα προέρχεται από τον ειδικό υπολογαριασμό που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό στον ΕΛΑΠΕ. Αντίθετα, αν έχει υπερανακτήσεις, τότε θα «επιστρέφει» τα επιπλέον ποσά.  

 

1