Αντιδράσεις από τους συνδέσμους ΑΠΕ για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν κάτω από τα 180 ευρώ/MWh

20 09 2022 | 07:03

Η δυνατότητα που δίνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη να επιβάλουν πλαφόν στις τεχνολογίες της ηλεκτροπαραγωγής κάτω από τα 180 ευρώ που τέθηκαν ως ανώτατο όριο έχει προκαλέσει την αντίδραση φορέων των ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου αιολικών WindEurope, Ζιλ Ντίξον, ανέφερε σχετικά ότι "ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν πρέπει να είναι ακριβώς αυτό - ενιαίο. Αν επιτρέπεται στις χώρες να παρεκκλίνουν και να εφαρμόζουν χαμηλότερα πλαφόν, προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα και θα επιβραδύνει τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε".

Από την πλευρά της, η Ναόμι Σεβιλάρ, επικεφαλής ρυθμιστικών θεμάτων του συνδέσμου SolarPower Europe, επισήμανε ότι "είναι δυστυχής η δυνατότητα προς τα κράτη-μέλη να θέτουν χαμηλότερα πλαφόν σε εθνικό επίπεδο. Δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για τους επενδυτές και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ενότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Κομισιόν πρέπει να θέσει ένα επίπεδο αναλογικότητας για τα νέα μέτρα των πλαφόν".

Ο σύνδεσμος τόνισε παράλληλα ότι αν η τιμή του πλαφόν μειωθεί, τότε θα πλήξει τα διμερή συμβόλαια, τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Τέλος, ο Σανζίβ Κουμάρ του European Geothermal Energy Council επισήμανε ότι το κάθε πλαφόν θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δυνατότητα μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού και θερμότητας. "Το να επιδοτούν οι ΑΠΕ το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού με ορυκτά καύσιμα δίχως μακροπρόθεσμα συμβόλαια στη λιανική θα ήταν απαράδεκτο".

1