Στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ τα εκτός διαγωνισμών 500άρια φωτοβολταϊκά - Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν και η μείωση τιμών αναφοράς.

Το πακέτο των νέων ρυθμίσεων που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του, και τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος μέσω του target model και της αύξησης του ανταγωνισμού, φαίνεται ότι δεν θα αφήσει αλώβητη την κατηγορία των μικρών επενδυτών ΑΠΕ και ειδικότερα εκείνων που ετοιμάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500 Κιλοβάτ εκτός διαγωνισμών.

Τα στελέχη του Υπουργείου που κάνουν τους υπολογισμούς για λογαριασμό του κ. Χατζηδάκη έχουν ζητήσει και έχουν λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ τα στοιχεία για το πλήθος και τη δυναμικότητα των αιτήσεων που έχουν αξιολογηθεί (και εκείνων που εκκρεμούν) για χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης.

Η εκτίμηση που έχουν συναγάγει από τα στοιχεία αυτά είναι ότι η συνολική ισχύς φωτοβολταϊκών που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί και να "κλειδώσει" ταρίφες εκτός διαγωνισμών, (όπως προβλέπεται για τα φωτοβολταϊκά ιδιωτών έως 500 Κιλοβάτ και ενεργειακών κοινοτήτων έως 1 Μεγαβάτ), είναι αρκετά μεγάλη. Είναι, για την ακρίβεια, συγκρίσιμη με την ισχύ που συζητείται να δοθεί (αν δοθεί) στη μεταβατική περίοδο παράτασης των διαγωνισμών μετά το 2020.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εξετάζονται από το ΥΠΕΝ σενάρια περιορισμού της δραστηριότητας στην κατηγορία αυτή των επενδύσεων, αλλά και μείωσης του κόστους που θα έχει αυτή η κατηγορία στις εκροές του ΕΛΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται:

1) Να τεθεί πλαφόν στη συνολική κατ΄έτος ισχύ "μικρών" φωτοβολταϊκών που θα εγκαθίσταται χωρίς διαγωνισμό και με σταθερή ταρίφα.

2) Η ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών αναφοράς. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 26 Νοεμβρίου τα 500άρια ιδιωτών κλειδώνουν 70,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (οι Ενεργειακές  Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ στα 73,64 ευρώ), μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 τα 500άρια των ιδιωτών κλειδώνουν 65,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (οι Ενεργειακές  Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ στα 68,86 ευρώ) και από την 1 Μαϊου 2021 έως και 30 Απριλίου 2022 οι ιδιώτες κλειδώνουν 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι Ενεργειακές  Κοινότητες 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι παραπάνω ταρίφες που ισχύουν σήμερα για μετά την 27η Νοεμβρίου (και ειδικά εκείνες από την 1η Μαϊου 2021 και μετά) είναι πολύ πιθανόν να "κουρευτούν" πριν την... ώρα τους.

3) Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η πρόθεση του ΥΠΕΝ για μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική πλέον η συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το όριο αυτό για τα φωτοβολταϊκά θα τεθεί πλέον στα 200 Κιλοβάτ από 500 Κιλοβάτ που είναι σήμερα.

Αρχικά η πρόθεση ήταν να ισχύει το όριο των 200 Κιλοβάτ για υπογραφή συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ από 1ης Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Στο τραπέζι είναι όμως ακόμα και η εφαρμογή της νέας ρύθμισης συντομότερα.

 

 

30 Oκτωβρίου 2020

energypress