Άνοδος θερμοκρασίας 3,8ο Κελσίου, αν ο πλανήτης ακολουθούσε το παράδειγμα της Ελλάδας.

19 11 2018 | 07:51

Αλλά δεν είναι και το χειρότερο σενάριο.

Οι πολιτικές της Κίνας, της Ρωσίας και του Καναδά μας εκτροχιάζουν και οδηγούν σε άνοδο 5C, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης

Ακόμη και η ΕΕ που περηφανεύεται ότι ηγείται της μάχης με την κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε πορεία για 3,0ο Κελσίου, δηλαδή δυο φορές τον στόχο της πρόσφατης έκθεσης της IPCC.

Η νέα αυτή μελέτη που καταγράφει την πορεία του πλανήτη αν όλες οι χώρες ακολουθούσαν τις πολιτικές κάθε μίας χώρας καταδεικνύει την ανεπάρκεια των ΕΣΕΚ των ανεπτυγμένων χωρών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Nature Communications, αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της φιλοδοξίας κάθε έθνους να μειώσει τις εκπομπές και της αύξησης της θερμοκρασίας που θα προέκυπτε εάν ο κόσμος ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Η Κίνα, η Ρωσία και οι τρέχουσες κλιματικές πολιτικές του Καναδά θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μελέτη που κατατάσσει τους κλιματικούς στόχους των διαφόρων χωρών.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία βρίσκονται μόνο ελαφρώς πίσω, οδηγώντας την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 4οC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με την μελέτη.

Στόχος του εγγράφου είναι να ενημερώσει τους διαπραγματευτές για το κλίμα καθώς ξεκινούν μια διετή διαδικασία για την ανάκαμψη των δεσμεύσεων για το κλίμα, οι οποίες επί του παρόντος υπολείπονται πολύ του στόχου των 1,5ο C αλλά και των 2ο C που τέθηκε στη Γαλλία πριν από τρία χρόνια.

Ο σχετικός ιστότοπος χρησιμεύει επίσης ως οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη μοιράζονται το βάρος της αντίδρασης στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Στα καλά παραδείγματα ξεχωρίζει η Κένυα, οι πολιτικές της οποίας αν εφαρμοστούν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα είναι κάτω από 1,2ο C.

 

19 Νοεμβρίου 2018

Πηγή The Guradian