Η πιο σημαντική δεκαετία στην ιστορία του πλανήτη. Τελευταία δραματική προειδοποίηση της IPCC.

08 10 2018 | 15:50

Σε μια σημαντική έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών έστειλε την τελευταία προειδοποίηση του στην ανθρωπότητα για τις καταστροφικές επιπτώσεις ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C.

Για να το πετύχουμε αυτό, οι επιστήμονες δήλωσαν αναμφισβήτητα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να φτάσουν σε καθαρό μηδενικό επίπεδο σε περίπου τρεις δεκαετίες: μια τεράστια και άμεση μεταμόρφωση, για την οποία οι κυβερνήσεις δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές μέχρι στιγμής.

1

«Τα επόμενα χρόνια είναι ίσως τα πιο σημαντικά στην ιστορία μας», δήλωσε η Ντέμπρα Ρόμπερτς, συμπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην σύνταξη της έκθεσης για τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ιστορικοί θα ανατρέξουν σε αυτά τα επιστημονικά ευρήματα ως μία από τις καθοριστικές στιγμές στην πορεία της ανθρωπότητας»,, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για τα μικρά νησιωτικά κράτη Amjad Abdulla, ο οποίος πρόσθεσε  

«Καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αυξήσουν σημαντικά τις προσπάθειες τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική κρίση»,.

Στα νησιώτικα κρατίδια μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα για τροφή και τουρισμό.

Η διάφορα μεταξύ του 1,5ο και  των 2°C, σημαίνει καταστροφή του 70-90 των κοραλλιών και εξαφάνιση των υφάλων μέχρι το 2100.

«Πολλές ζωές κρέμονται από μια κλωστή» δήλωσε Rachel Kyte ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ

Με άνοδο 2ο Κελσίου οι πιέσεις στα αποθέματα νερού και στη γεωργική γη καθώς και η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και πλημμύρες, θα οδηγήσουν σε φτωχοποίηση εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει, η έκθεση περιγράφει έναν μετασχηματισμένο κόσμο που θα πρέπει να οικοδομηθεί πριν τα μωρά που γεννιούνται σήμερα γίνουν μεσήλικες.

Στον κόσμο αυτό, το 70-85% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τα εργοστάσια άνθρακα δεν θα υπάρχουν πια. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυριαρχούν και το 35-65% όλων των μεταφορών θα είναι χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να επενδύσουμε 1 τρισεκατομμύριο ετησίως μέχρι και το 2050.  

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση στην παρούσα έκθεση: τις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία και σε ειδική σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Gutteres τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Peter Frumhoff, πρώην επικεφαλής συγγραφέας της IPCC, δήλωσε: «Εάν αυτή η έκθεση δεν πείσει όλα τα έθνη ότι η ευημερία και η ασφάλειά του απαιτούν την πραγματοποίηση μετασχηματιστικών επιστημονικών, τεχνολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εξάλειψης των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τότε δεν ξέρω τι θα τους πείσει».

Αλλά μια θεμελιώδης αρχή της κλιματικής πολιτικής είναι ότι οι προσδοκίες δράσης από τα έθνη καθορίζονται από την ανάπτυξή τους. Εάν οι πλουσιότερες οικονομίες στη γη θέσουν το όριο στο 2045-2050, τι θα κάνουν η Κίνα, η Ινδία και η Λατινική Αμερική;

Εάν η ΕΕ θέσει ως όριο το 2050, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αφρική θα πρέπει να έχει τον ίδιο στόχο.

Αλλά τη στιγμή που ο κόσμος καλείται να πάει γρηγορότερα, οι πολιτικές προκλήσεις σε ορισμένα έθνη αυξάνονται.

Η Βραζιλία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, φαίνεται όλο και πιο πιθανό να εκλέξει ως πρόεδρο τον σκεπτικιστή του κλίματος Jair Bolsonaro.

Οι ΗΠΑ αποστασιοποιήθηκαν από την έκθεση, εκδίδοντας δήλωση που ανέφερε ότι η έγκρισή τους για τη σύνοψη δεν πρέπει να νοηθεί ως υποστήριξη για όλα τα ευρήματα και τα βασικά μηνύματα.

Παράλληλα πηγές δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία πάλεψε σκληρά για να τροποποιήσει ένα απόσπασμα της έκθεσης σύμφωνα με το οποίο επενδύσεις στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να μειωθούν κατά 60% μεταξύ 2015 και 2050.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν εμφανίζεται στην τελική έκθεση!

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, η έκθεση ηχεί το τελευταίο καμπανάκι για να ενισχυθούν καθολικά οι προσπάθειες από κυβερνήσεις, επιστήμονες, εταιρείες και πολίτες, και να απομονωθεί το λόμπι που έχει διαφορετικά συμφέροντα.

8 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: Euractiv

Περισσότερα: Special report on the impacts of global warming of 1.5C / Summary for policymakers  / Headline statements

European Commission abandons plans to raise climate ambition

EU environment ministers to target 1.5C temperature rise, hints leaked paper

Net zero emissions feasible by 2050 if EU economy goes cross-sectoral, new report says