Τα πέντε βήματα για την επίτευξη του στόχου του 1.5ο Κελσίου

08 10 2018 | 09:04

Η λύση υπάρχει και έχουμε ακόμη την ευκαιρία να αντιδράσουμε. Τα 5 βασικά βήματα είναι τα εξής:

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 πρέπει να μειωθούν κατά 45% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτιμάται ότι θα πρέπει να παράγουν έως και το 85% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.

Ο άνθρακας θα πρέπει να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.

Έως 7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης θα χρειαστούν για ενεργειακές καλλιέργειες (λίγο μικρότερο από το μέγεθος της Αυστραλίας).

Θα πρέπει να πετύχουμε συνολικές καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.


Πόσο θα κοστίσει αυτό;

Δεν θα το ‘λεγες και φθηνό.

Η έκθεση αναφέρει ότι για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5ο C, θα χρειαστούν «ετήσιες επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα ύψους περίπου 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» μεταξύ 2016 και 2035.

Οι ειδικοί όμως, πιστεύουν ότι αυτός το τεράστιο ποσό θα πρέπει να εξετασθεί συνολικά και όχι απομονωμένα.

«Υπάρχει κόστος και οφέλη που πρέπει να σταθμιστούν», δήλωσε ο Δρ. Stephen Cornelius, πρώην διαπραγματευτής του IPCC στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος τώρα εργάζεται για το WWF.

«Η μεγάλη μείωση των εκπομπών βραχυπρόθεσμα θα κοστίσει αρκετά, αλλά είναι πολύ φθηνότερη από τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα,  προς τα τέλη του αιώνα

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη που θα επιτευχθεί με άνοδο μόνο 1,5ο Κελσίου, από την αντίστοιχη με 2ο C,

Επίσης δεν θα υπάρχει και ο υψηλότερος κίνδυνος καταστροφικών επιπτώσεων με 1,5ο Κελσίου σε σύγκριση με άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2ο Κελσίου»

Τι θα συμβεί εάν δεν αντιδράσουμε;

Οι ερευνητές λένε ότι εάν αποτύχουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από 1,5ο C, μας περιμένουν κάποιες σημαντικές και επικίνδυνες αλλαγές στον κόσμο μας.

Μπορείτε να δώσετε τον τελευταίο ασπασμό στους κοραλλιογενείς υφάλους, όπως αναφέρει η έκθεση, καθώς θα αφανιστούν κατά 100% με άνοδο 2ο Κελσίου.

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περίπου 10 εκατοστά περισσότερο αν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει στους 2 ° C. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά θα επηρεάσει 10 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους που θα εκτεθούν σε κινδύνους πλημμύρας.

Θα υπάρχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην θερμοκρασία και την οξύτητα των ωκεανών, καθώς και στην ικανότητα καλλιέργειας καλλιεργειών όπως το ρύζι, ο αραβόσιτος και το σιτάρι.


«Είμαστε ήδη στην επικίνδυνη ζώνη με τον ένα βαθμό υπερθέρμανσης», δήλωσε η Kaisa Kosonen της Greenpeace.

«Και οι δύο πόλοι λιώνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς, αιωνόβια δέντρα που υπήρχαν για εκατοντάδες χρόνια πεθαίνουν ξαφνικά και το καλοκαίρι που μόλις βιώσαμε, βασικά, όλος ο κόσμος καιγόταν».

8 Οκτωβρίου 2018

BBC

 

Συνοδευτικα Αρχεια