Φωτοβολταϊκό έργο «μαμούθ» 550 Μεγαβάτ βγάζει σε διαγωνισμό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Θα βγεί στην αγορά αποκλειστικά με PPAs
Την επόμενη εβδομάδα το αργότερο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης.
Πρόκειται για ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 550 Μεγαβάτ που πρόκειται να αναπτύξει στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα τμήματα των πρώην λιγνιτωρυχείων που παραμένουν στην κυριότητα της ΔΕΗ.
Ο διαγωνισμός αφορά την ανάθεση σε τεχνική εταιρεία της κατασκευής του έργου, ενώ ο εξοπλισμός των πάνελ θα γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το έργο δεν θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την κατοχύρωση ταρίφας, καθώς η επιχείρηση σκοπεύει να το εντάξει στην αγορά μέσω διεμρών συμβολαίων (PPAs).
Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να έχει εγκατασταθεί ο κατασκευαστής ακόμα και έως το τέλος του χρόνου και να ολοκληρωθεί η επένδυση το 2024.
Η νέα «πράσινη» επένδυση της ΔΕΗ θα ανέλθει στα επίπεδα των 280 εκατ. ευρώ, με τη μονάδα να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα έργα του είδους της. Σήμερα στην Ευρώπη το μεγαλύτερο πάρκο έχει ισχύ 626 MW και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Solaria Energía στην κεντρική Ισπανία, ενώ στην ίδια χώρα η Iberdrola αναπτύσσει μία φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 590 MW.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο εν λειτουργία έργο αυτή τη στιγμή είναι το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW. Τα σκήπτρα πρόκειται να πάρει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο και μεγαλύτερο έργο από τη συστοιχία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα.
Οι ΑΠΕ θα αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ και στο νέο business plan που θα εκπονήσει τους επόμενους μήνες. Η εγκατεστημένη ισχύς του «πράσινου» χαρτοφυλακίου να φτάνει τα 500 GW στο τέλος του 2022 (από 239 ΜW), μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη (50 ΜW).
Μόλις στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάπτυξη τεσσάρων φωτοβολταϊκών στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με συνολική ισχύ 94 MW και προϋπολογισμό 62,5 εκατ. ευρώ.