Η Κένυα στοχεύει σε 100% πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020.

14 11 2018 | 11:17

Ο Πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta έθεσε το 2020 ως ημερομηνία στόχο για να επιτύχει η χώρα του μετάβαση σε 100% πράσινη ενέργεια.

Είπε ότι οι επιθετικές επενδύσεις για την δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν παράλληλα στον τριπλασιασμό  του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

«Θα επιτύχουμε αυτή τη μετάβαση, ενώ θα έχουμε 100% ηλεκτροδότηση για όλους, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ώστε να αυξηθούν οι παραγωγικές μας δυνατότητες», δήλωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα " Μην χαλαρώνετε την κλιματική δράση " (“Don’t drop climate efforts)” σε μια σύνοδο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού στη Γαλλία.

Μιλώντας μαζί με τους Προέδρους Omar Guelleh του Τζιμπουτί και  Denis Sassou Nguesso της Δημοκρατίας του Κονγκό, ο Πρόεδρος Kenyatta είπε ότι η επένδυση της Κένυας στην πράσινη ενέργεια αποτελεί απόδειξη ότι το να κάνεις το σωστό είναι κάτι περισσότερο από οικονομικό κόστος, αφού αποτελεί μια ευκαιρία παροχής τεράστιων επιχειρηματικών ευκαιριών για ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τις κυβερνήσεις των εκβιομηχανισμένων χωρών, ιδίως της Ευρώπης όπου αγκαλιάστηκε η αειφορία, να στηρίξουν πράσινες επενδύσεις στην Αφρική.

Είπε ότι αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση και ακόμη και στην αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με την δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ήπειρο και στον κόσμο.

«Για να κάνουμε ακόμα περισσότερα, χρειαζόμαστε υποστήριξη από το Green Climate Fund και άλλους μηχανισμούς, για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες πράσινης ενέργειας και να επιταχύνουμε την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε.

Τόνισε ότι η Κένυα είναι ανοικτή σε επιχειρηματικές βιομηχανικές δραστηριότητες στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών και θα εργαστεί σκληρά για να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να επιτύχουν σε αυτόν τον τομέα.

Ο Πρόεδρος Kenyatta μίλησε για την ανάγκη πολύπλευρης αντίληψης στην επίλυση σημαντικών προκλήσεων της εποχής, όπως η ανασφάλεια, η τρομοκρατία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης δήλωσε πως παρόλο που οι αφρικανικές χώρες είναι πολύ πίσω στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους κορυφαίους παραγωγούς εκπομπών στον κόσμο, είναι, ωστόσο, πρωτοπόρες στον τομέα της βιωσιμότητας, επειδή γνωρίζουν το οδυνηρό τίμημα της αδράνειας ενάντια στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος Kenyatta έλαβε την ευκαιρία να προσκαλέσει ηγέτες χωρών να συμμετάσχουν στην πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την αειφόρο γαλάζια οικονομία από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου που φιλοξενείται στο Ναϊρόμπι, με οικοδεσπότες την Κένυα, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

 

14 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: CGTN Africa

File photo. REUTERS/Kumerra Gemechu