Αποσύρεται άρθρο από το νομοσχέδιο!

01 08 2022 | 00:00

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

Σε αυτές τις δραματικές μέρες που δικαιολογημένα κυριαρχούνται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχω να μοιραστώ μαζί σου ένα αρκετά ευχάριστο νέο! Μια νίκη για το περιβάλλον μας!

Από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αποσύρεται το Κεφάλαιο Γ’ που αποδυνάμωνε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000. Από ένα νομοσχέδιο δηλαδή που σε χρόνο εξπρές και μετά από ελάχιστης διάρκειας δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε αστραπιαία στη Βουλή και το οποίο επιχειρούσε να εντείνει την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών  Natura, αφαιρέθηκαν οι επιζήμιες διατάξεις για τις οποίες μαζί δώσαμε μάχη όλες αυτές τις μέρες.

Σε αυτή τη νίκη συνέβαλαν και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και αμέτρητοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που με δική μας προτροπή και υποστήριξη, άσκησαν πίεση σχολιάζοντας το κείμενο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου!

Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική - και όχι μόνο - αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντός μας, ειδικά υπό τις απειλητικές συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση. Eάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης.

Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την αγωνία μας, ένωσες τη δική σου δύναμη μαζί μας σε μια κοινή προσπάθεια για έναν ζωντανό πλανήτη και ήσουν στο πλευρό μας για μια ακόμη φορά! Μπορεί συχνά να πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αλλά νίκες όπως αυτή, μας κάνουν πάντα να ελπίζουμε ότι η δουλειά μας και η προσπάθειά μας έχουν αποτέλεσμα.

Μπορείς να δεις την επίσημη ανακοίνωσή μας εδώ.

Θεοδότα Νάντσου - Επικεφαλής Πολιτικής