Πώς να ζεστάνεις το σπίτι σου με ένα πιστολάκι μαλλιών. Passiexpo 2018

13 11 2018 | 06:05

Το προηγούμενο Σάββατο 3 Νοεμβρίου διοργανώθηκε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών η έκθεση και το συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικών Κτιρίων, Passiexpo2018.

Το πολύ ενδιαφέρον που χαρακτήριζε το συνέδριο ήταν οι στοχευμένες παρουσιάσεις παθητικών κτιρίων που έχουν ανεγερθεί τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

Μετά τη σύντομη παρουσίαση του ΕΙΠΑΚ και των δράσεών του, ξεκίνησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και κατασκευαστές από το εξωτερικό παρουσίασαν κτίρια που έχουν καταφέρει να λειτουργούν εντελώς παθητικά, δηλαδή χωρίς να καταναλώνουν ενέργεια. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα του σήμερα φαντάζει αδύνατο, καθώς αν και λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για τα led και την εξοικονόμηση ενέργειας που αυτά επιτυγχάνουν στο επίπεδο του φωτισμού, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιες τεχνολογίες είναι αυτές που μπορούν να μηδενίσουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου στο επίπεδο της θέρμανσης και της ψύξης.

ι

Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν αρχικά τις τεχνικές δόμησης που αφορούν στη μόνωση του κελύφους, καθώς και την αντικατάσταση των υαλοπινάκων από διπλούς (4πλάσια εξοικονόμηση θερμότητας), και συνεχίζουν έπειτα με τον εξοπλισμό εντός του κτιρίου που επιτυγχάνει τη θέρμανσή του με την ελάχιστη ενέργεια. Ο εξοπλισμός συνήθως αφορά στον συνδυασμό της γεωθερμίας, όπου γίνεται εκμετάλλευση της θερμοκρασίας που διατηρεί το έδαφος μέσα από αγωγούς που περνάνε κάτω από το κτίριο, με σύγχρονο σύστημα αερισμού, και αντλίες θερμότητας, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν σχεδόν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αφού δεν παράγουν θερμότητα, αλλά τη μεταφέρουν από τον ένα χώρο στον άλλο, καθώς και φωτοβολταϊκά στις στέγες.

γ

Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα σχολικών μονάδων στη Σουηδία, όπου το κόστος κατανάλωσης ενέργειας έφτανε μόλις τα 3 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο ετησίως, όπως και το πώς σύμφωνα με τον κ. Παλλαντζά, τα γραφεία του ΕΙΠΑΚ κατάφεραν έναν ολόκληρο χειμώνα να θερμανθούν από «ένα πιστολάκι μαλλιών», δηλαδή το ισοδύναμο του, με κόστος μόλις 160ευρώ –για όλο τον χειμώνα-.

ι

Παράλληλα με την παρουσίαση των ελληνικών παθητικών κτιρίων (κατοικία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, κατοικία στο Ναύπλιο, ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάτρα κ.α) έγινε και η απονομή των πιστοποιητικών τους στους κατασκευαστές και στους ιδιοκτήτες.

Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν τόσο οι διοργανωτές, όσο και όσοι επένδυσαν στη τεχνολογία του παθητικού κτιρίου, ήταν πως είναι καιρός να σκεφτούμε ολιστικά μια τέτοια επένδυση, όχι μόνο με κριτήριο το χρόνο απόσβεσης, αλλά και με κριτήρια την θερμική μας άνεση, καθώς και το μακροπρόθεσμο περιβαλλοντικό όφελος από τη μείωση της σπατάλης ενέργειας.

 

11 Νοεμβρίου 2018

Της Αιμιλίας Ζήκου

e-mc2