Κόλαση επί γης: Πείνα και ξηρασία μαστίζουν τη Σομαλία

27 05 2022 | 13:08

Νεογέννητα μωρά πεθαίνουν λίγες ώρες αφότου έρθουν στο φως, καθώς οι μητέρες τους είναι αποδυναμωμένες από την πείνα.

Πείνα και ξηρασία έχουν μετατρέψει την καθημερινή ζωή σε κόλαση στη Σομαλία της Αφρικής, με τους κατοίκους της να αισθάνονται απελπισία και να βλέπουν νεογέννητα μωρά να αφήνουν την τελευταία τους πνοή, μόλις λίγες ώρες αφότου ήρθαν στο φως.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χαλίμα Χασάν Αμπντουλαχί. Η γυναίκα αναγκάστηκε να θάψει τις δίδυμες εγγονές σε δύο μικρούς τάφους δίπλ από κάτι αγκάθια. Τα κοριτσάκια έζησαν μόνο μια μέρα, καθώς η μητέρα τους – αποδυναμωμένη από την πείνα – τα γέννησε ένα μήνα νωρίτερα.

Πριν οκτώ εβδομάδες, η οικογένεια είχε μετακομίσει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για εκτοπισμένες οικογένειες, στην πόλη Ντόλοου. 

1

Τις καλές μέρες, η γιαγιά Χαλίμα πηγαίνει και πλένει ρούχα στην πόλη, παίρνοντας ως μισθό 1,5 δολάριο, με το οποίο φροντίζει για τα 13 μέλη της οικογένειάς της, αγοράζοντάς τους λίγο χυλό αραβοσίτου.

Τα λιγοστά αυτά χρήματα δεν επαρκούν. Η λεχώνα νύφη της χρειάζεται φάρμακα για τον τύφο που κοστίζουν 10 φορές παραπάνω από όσα βγάζει η Αμντουλαχί κάθε μέρα. Η κοπέλα είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί ούτε να πει το όνομά της, καθώς θηλάζει το αδύνατο μωρό της.

Στον καταυλισμό, οι άνθρωποι φτιάχνουν αυτοσχέδιες σκηνές από πορτοκαλί μουσαμάδες και υπολείμματα υφάσματος και πλαστικού, τα οποία τεντώνουν πάνω σε ξύλα. Για να πάνε τουαλέτα, χρησιμοποιούν κάτι λάκκους που έχουν σκάψει εργάτες.

Όσοι φτάνουν τώρα στο καμπ μαθαίνουν από τους υπεύθυνους ότι δεν μπορούν να τους δώσουν κάτι για να τους βοηθήσουν. Έτσι, πολλές οικογένειες ζητιανεύουν για ένα πιάτο φαγητό ή λίγα κέρματα.

1

Η πείνα έχει θερίσει τις ζωέςπ ολλών μικρών παιδιών. Μια 25χρονη έχασε τα δύο παιδιά της, 4 και 3 ετών, από την οστρακιά τον προηγούμενο μήνα. Τώρα, κρατάει σφιχτά το μωράκι της – ένα κοριτσάκι – καθώς προσπαθεί να βρει τρόπο να το εμβολιάσει.

«Νιώθω τόσο πόνο γιατί δεν μπορώ να τη θηλάσω. Όταν πεινάνε τα παιδιά μου, ζητιανεύω για λίγο νερό με ζάχαρη από κάποιον γείτονα. Συχνά, απλά ξαπλώνουμε όλοι μαζί και κλαίμε», λέει σιγανά.

Απελπιστική η κατάσταση στη Σομαλία

Πάνω από έξι εκατομμύρια Σομαλοί χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των 40 ετών: τα σπαρτά του κόσμου (κυρίως φασόλια και αραβόσιτος) μαράθηκαν, τα κατσίκια και τα γαϊδούρια τους πέθαναν.

Με την παγκόσμια προσοχή να είναι στραμμένη στην Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Σομαλία, συγκρίνοντας την τωρινή κατάσταση με τον λιμό του 2011, όταν είχαν πεθάνει σχεδόν 250.000 άτομα – κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών.

1

Η πείνα μαστίζει συνολικά έξι περιοχές της Σομαλίας, η οποία αριθμεί συνολικά 15 εκατομμύρια άτομα πληθυσμό. Κάτι λιγότερο από 1.000 άτομα πέθαναν κατά την τελευταία ξηρασία του 2017.

Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να στείλουν έκτακτη βοήθεια στη χώρα, αλλά δεν έχουν αρκετά χρήματα. Μέχρι στιγμής, 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια και άλλα 3,1 εκατομμύρια αναμένουν το ρευστό για να πάρουν και αυτοί βοήθεια.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού μένει σε απομακρυσμένες περιοχές, συνήθως υπό τον έλεγχο ισλαμιστών αυτονομιστών.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters

1