Σύμφωνα με την έκθεση SOFI2019 η Παγκόσμια πείνα για τρίτη συνεχή χρονιά αυξάνεται| Ο ΣΒΑ1 του ΟΗΕ για "Μηδενική φτώχεια" έως το 2030 υποχωρεί

18 07 2019 | 08:00

Στις 15 Ιουλίου 2019 δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση SOFI2019 με τίτλο "Food Security and Nutrision in the World"/ Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο.

Η έκθεση SOFI 2019 επιβεβαιώνει την άνοδο της πείνας στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Καταγράφηκαν  821 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι ανθρώπους στον κόσμο πέρυσι, από 811 το προηγούμενο έτος. Ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει τώρα πείνα. Η Αφρική είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επικράτηση της πείνας στον κόσμο - ο αριθμός αλλάζει σε έναν στους πέντε ανθρώπους που πεινούν στην Αφρική. Η πείνα αυξάνεται επίσης στη Δυτική Ασία. 

Η ανοδική τάση της παγκόσμιας πείνας - μετά από δεκαετίες σταθερής πτώσης - υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την τεράστια πρόκληση της επίτευξης του στόχου της μηδενικής πείνας μέχρι το 2030. 

Ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων στον κόσμο επιστρέφει εκεί που ήταν σχεδόν πριν από μια δεκαετία. Ο κόσμος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της λήξης της πείνας και της εξασφάλισης πρόσβασης σε τρόφιμα για όλους. 

Οι συγκρούσεις και η κλιματική κρίση αποτελούν τους μεγαλύτερους μοχλούς της πείνας. Η φετινή έκθεση εστιάζει συγκεκριμένα στην οικονομική ύφεση. Η πείνα έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες όπου η οικονομία έχει επιβραδυνθεί ή έχει συρρικνωθεί, κυρίως σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή είναι εκεί όπου υπάρχει ένας συνδυασμός συγκρούσεων, αλλαγή του κλίματος και οικονομική περιθωριοποίηση.

"Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο" είναι μια ετήσια έκθεση εμβληματικής έκθεσης που εκπόνησαν από κοινού οι FAO, IFAD, UNICEF, WFP και WHO για να ενημερώσουν για την πρόοδο προς την εξάλειψη της πείνας, την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας και τη βελτίωση της διατροφής, σε βάθος ανάλυση σχετικά με βασικές προκλήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030. Η έκθεση απευθύνεται σε ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής, των διεθνών οργανισμών, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του ευρύτερου κοινού.

Περισσότερες πληροφορίες, video, περίληψη και ολοκληρωμένη η έκθεση ΕΔΩ.

0

Διαβάστε αναλυτικά το Στόχο 1  Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με θέμα "ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ" -ΕΔΩ. Ο ΣΒΑ -1 για μηδενική φτώχεια μέχρι το έτος 2030 δυστυχώς υποχωρεί.

0
Παιδιά σε φτωχογειτονιές των προαστίων της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές. (12 Ιουνίου 2010, UN Photo/Kibae Park) 

 

 

 

 

 

 

 

15 Ιουλίου 2019

3