Ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ σε στέγες και της συνολικής παραγωγής στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ

12 05 2022 | 12:54

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποβλέπει σε μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και να στην  ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής ηλιακής ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να απεξαρτηθούν οι χώρες από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως προκύπτει από έγγραφο σύμφωνα  με το Reuters, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο δέσμης προτάσεων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών  έχει πέσει κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, αλλά η τεχνολογία παράγει μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020. Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή θερμότητας ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 1,5%.

Οι Βρυξέλλες θα δρομολογήσουν μια "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τις ηλιακές στέγες" για να συμβάλουν στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης με καύσιμο φυσικό αέριο σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια, αναφέρει το σχέδιο.

Το σύστημα θα απαιτούσε από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες για εγκαταστάσεις σε στέγες. Θα ωθήσει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ και να δρομολογήσουν προγράμματα στήριξης για πάνελ στις στέγες και να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια σε όλα τα κατάλληλα δημόσια κτίρια έως το 2025.

Η Ευρώπη έχει προγραμματίσει περίπου 14 έργα κατασκευής ηλιακών εξαρτημάτων, αλλά ορισμένα χρειάζονται χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεκινήσουν.

Η Κίνα προμήθευσε το 75% των εισαγωγών ηλιακών πάνελ της ΕΕ το 2020. Η Ευρώπη έχει δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί με τα δικά της εργοστάσια μεγάλης κλίμακας, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε ελέγχους αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων στους ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα μεταξύ 2013 και 2018.

Ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ σε στέγες και της συνολικής παραγωγής στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ