Πιο ασχημα δεν γίνεται: σύμφωνα με τον IEA οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν και το 2018.
«Οι πιθανότητες να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι, κατά την άποψή μου, καθίστανται όλο και πιο αδύναμες κάθε χρόνο, κάθε μήνα», δήλωσε ο Birol
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα θα αυξηθούν το 2018 μετά το επίπεδο ρεκόρ του προηγούμενου έτους, μειώνοντας τις προοπτικές για την επίτευξη των στόχων της συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει το 80% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, με το υπόλοιπο κομμάτι να οφείλεται κυρίως στην αποψίλωση των δασών και τη γεωργία, επομένως η απόδοσή του είναι βασική για τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων θερμοκρασιών παγκοσμίως.
«Λυπάμαι, έχω πολύ κακά νέα για εσάς», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol στους φιλοξενούμενους σε μια εκδήλωση της πρεσβείας της Πολωνίας στο Παρίσι.
«Οι εκπομπές φέτος θα αυξηθούν και πάλι και θα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκορ στη συνάντηση μας στο COP24», δήλωσε αναφερόμενος στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Δεκέμβριο στο Κατοβίτσε στην Πολωνία.
Σημειώνεται ότι ο κ. Fatih Birol είχε προχωρήσει σε αυτήν την πρόβλεψη στο Global Wind Summit στο Αμβούργο στην εναρκτήρια συνεδρία με ένα ξεχωριστό τρόπο:
Μετά την παρέλευση τριετίας σχετικής σταθερότητας, οι συνολικές εκπομπές CO2 παγκοσμίως το 2017 αυξήθηκαν κατά 1,4%, διαλύοντας την ελπίδα ότι είχαν φτάσει το υψηλότερο επίπεδο τους τα προηγούμενα χρόνια.
Η συνάντηση στο Κατοβίτσε έχει ως κύρια αποστολή να οριστικοποιήσει το "Εγχειρίδιο Λειτουργίας" (Rule Book) για τη συμφωνία των Παρισιού των 195 χωρών, η οποία τίθεται σε ισχύ το 2020, και σύμφωνα με την οποία πρέπει να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, και κατά το δυνατόν πλησιέστερα σε 1,5 βαθμούς Κελσίου.
«Οι πιθανότητες να επιτύχουν τους φιλόδοξους αυτούς στόχους, κατά την άποψή μου, καθίστανται όλο και πιο αδύναμες κάθε χρόνο, κάθε μήνα», δήλωσε ο Birol στους προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γάλλου υπουργού Laurent Fabius, ο οποίος προήδρευσε με επιτυχία και κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, και του υπουργού Michal Kurtyka, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής COP24 τον Δεκέμβριο.
Ήδη με έναν βαθμό βαθμού Κελσίου αύξηση θερμοκρασίας μέχρι τώρα, η Γη έχει βιώσει ένα κρεσέντο θανατηφόρων ακραίων καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων καταιγίδων, ξηρασιών, πυρκαγιών και πλημμυρών που επιδεινώθηκαν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα
Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι εθελοντικές εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων, ο πλανήτης βρίσκεται επί του παρόντος στο δρόμο για άνοδο της θερμοκρασίας από 3ο έως 4ο C μέχρι το τέλος του αιώνα.
Μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι ο περιορισμός της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 °C θα απέτρεπε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου θα σήμαινε μείωση των εκπομπών CO2 σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010 μέσα σε μια δωδεκάχρονη περίοδο, ώστε να επιτευχθεί η κατάσταση του καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050 (δηλαδή οι προσθήκες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να ισούνται με τις απορροφήσεις).
Με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών άνθρακα, η ποσότητα που έχει υπολογιστεί από την έκθεση του ΟΗΕ ως όριο για το ανώτατο των 1,5°C, θα εξαντληθεί εντός δύο δεκαετιών.
Ο Fabius, ο οποίος δήλωσε ότι δέχτηκε πρόσκληση να βοηθήσει την Πολωνία να προετοιμαστεί για τη διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου, επέμεινε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα άμεσο πρόβλημα», είπε.
«Όταν εξετάζετε τις τραγικές συνέπειες, πρέπει να θυμάστε ότι οι συνέπειες αφορούν το σήμερα, όχι μετά από 50 χρόνια. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη διαπραγμάτευση. Εάν αποτύχουμε, δεν θα υπάρχει ευκαιρία για νέα προσπάθεια».
18 Οκτωβρίου 2018
Πηγή: SBS