Και οι εκπομπές αυξάνονται....σχεδόν μηδενική πιθανότητα για επίτευξη των στόχων του Παρισιού, σύμφωνα με την PwC.
Κι άλλα κακά μαντάτα!
Η πιθανότητα η ανθρωπότητα να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από 2 °C, όπως απαιτείται από τη Συμφωνία των Παρισίων, είναι πλέον «σχεδόν μηδενική», ανέφερε η γνωστή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών PwC (Pricewaterhousecoopers) .
Η αποκαρδιωτική προειδοποίηση έρχεται καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) προετοιμάζεται να δημοσιεύσει την ειδική έκθεσή της στις 8 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να παρουσιάσει ότι η επιδίωξη της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ° C είναι δυνατή μόνο με πιο επείγουσες, άμεσες και βαθύτερες περικοπές εκπομπών.
Στην ανάλυσή της PwC για το ρυθμό μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές στις οικονομίες των G20, η PwC διαπίστωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και πάλι, καθώς η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «υστερεί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».
Η έκθεση ανέφερε ότι καμία από τις χώρες που εξέτασε δεν έχει επιτύχει το απαιτούμενο ρυθμό απανθρακοποίησης για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 ° C.
«Φαίνεται πλέον ότι η πιθανότητα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί τον κύριο στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων, να είναι σχεδόν μηδενική», δήλωσε ο Διευθυντής Κλιματικής Αλλαγής της PwC, Jonathan Grant.
Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις, ανέφερε, περιλαμβάνουν «κατακερματισμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις» καθώς και τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι κυβερνήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα τις απαιτούμενες λύσεις.
«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ που αύξησαν την τιμή του άνθρακα φέτος είναι ένα καλό παράδειγμα του τι χρειάζεται να γίνει.»
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι καθώς το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,8% πέρυσι και η ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,1%, οι εκπομπές αυξήθηκαν επίσης κατά 1,1% σε εύρος τριετίας.
Ενώ η ένταση χρήσης άνθρακα συνέχισε να μειώνεται με ρυθμό 2,6%, ο ρυθμός ήταν μικρότερος του μέσου όρου του 3% που είναι απαραίτητος για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των εθνικών στόχων που τέθηκαν στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την PwC το χάσμα μεταξύ του σημερινού ρυθμού απανθρακοποίησης και του απαιτούμενου για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 ° C μεγάλωσε.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση άνθρακα επέστρεψε και πάλι σε αυξητικούς ρυθμούς, σε 1%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν κατά 17%, με την ηλιακή ενέργεια να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με 35%.
Μεταξύ των χωρών της ομάδας G20, η Κίνα ηγείται με ρυθμό απανθρακοποίησης 5,2%, με το Μεξικό, την Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία να ακολουθούν.
Αλλά «καμία από τις χώρες του G20 δεν πέτυχε το ποσοστό απανθρακοποίησης 6,4% που απαιτείται για να περιορίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου στους 2 ° C».
5 Οκτωβρίου 2018 από τον Neil Roberts
Πηγή Windpowermonthly
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Ends Europe