Η Πορτογαλία κυριάρχησε στα βραβεία RegioStars 2018

13 10 2018 | 08:56

Η Πορτογαλία ήταν ο μεγάλος νικητής των βραβείων RegioStars 2018, του θεσμού που προωθεί την περιφερειακή καινοτομία, τη συνοχή και τον πολιτισμό στην ΕΕ, με δύο βραβεία για την καινοτομία της στις βιώσιμες βιομηχανικές τεχνολογίες και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα βραβεία του RegioStars θεσμοθετήθηκαν ως γιορτή της περιφερειακής καινοτομίας και της κοινωνικοοικονομικής συνοχής, με σκοπό να την προβολή επιτυχημένων προσεγγίσεων και ως ζωντανή απόδειξη για το πώς μπορούν να επενδυθούν αξιόλογα οι ευρωπαϊκοί πόροι για την ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.

«Οι RegioStars είναι πραγματικοί πρεσβευτές της πολιτικής συνοχής. Στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε καλύτερα τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της, τα έργα αυτά είναι πολύτιμα στοιχεία και ελπίζω ότι θα εμπνεύσουν πολλές περιφέρειες όταν επιλέγουν προγράμματα που χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ», δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu.

Ο Markku Markkula, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να οικοδομηθεί από αυτές τις κοινότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική συνοχής στα 30 χρόνια της ιστορίας της έχει αποδείξει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε».

Οι νικητές ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη (10 Οκτωβρίου), σε μια τελετή με 1.200 συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Πόλενω και των Περιφερειών.

Αυτό το έτος είναι ίσως και η τελευταία ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ της Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα τρέχοντα έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Από το Νότο στο Βορρά και από την Ανατολή στη Δύση

Η πορτογαλική πόλη Fundão, στην περιφέρεια του Centro, κέρδισε στην κατηγορία «Υποστήριξη της έξυπνης βιομηχανικής μετάβασης» με το πρότζεκτ Business and Shared Services Centre, ένα κέντρο που καταπολεμά την οικονομική παρακμή και την μείωση πληθυσμού της περιοχής, επενδύοντας σε υποδομές και στην καλλιέργεια των ψηφιακών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων και βοηθώντας καινοτόμες start-ups να εισέλθουν στην αγορά.

«Σας ευχαριστώ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σας ευχαριστώ σε όσους βοηθούν αυτές τις δύσκολες περιοχές να μην εγκαταλείψουν», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του έργου στη συνάντηση.

Η Πορτογαλία κέρδισε επίσης το βραβείο δημόσιας επιλογής για το έργο «Vista Alegre Heritage Museum» στο Ílhavo, το οποίο έχει αφοσιωθεί στην προώθηση της παράδοσης της περιοχής στην παραγωγή πορσελάνης.

Το βραβείο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων κέρδισε η ισπανική περιφέρεια της Murcia και στο πρόγραμμα «Labour integration & social inclusion of refugees», ένα ειδικό πρόγραμμα ένταξης που βοηθά τους μετανάστες να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία.

«Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για εμένα και την οικογένειά μου ώστε να αφήσουμε πίσω μας τη φρίκη. Ελπίζω ότι μια μέρα ο γιος μου θα καταλάβει πώς η θαυμάσια περιοχή της Murcia μας έδωσε ζωή, ειρήνη και ευκαιρία για πολλά σπουδαία πράγματα», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, με καταγωγή από τη Συρία, σε ζωντανή σύνδεση από την Ισπανία.

Το πρότζεκτ «TeKiDe – textile fibre recycling» από τη περιοχή του Helsinki-Uusimaa, ένα πρότζεκτ που παράγει νέα υφάσματα με την ανακύκλωση αποβλήτων βαμβακιού χαμηλής ποιότητας, κέρδισε το βραβείο «Μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Το έργο αυτό έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο, δημιουργώντας συγχρόνως έναν κόμβο για επενδύσεις τόσο στην έρευνα όσο και στην οικονομία της περιοχής.

Μάλιστα,  όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του πρότζεκτ, σε ενάμιση χρόνο από τώρα το προϊόν θα μπορούσε να εμπορευματοποιηθεί περαιτέρω, και να εισαχθεί στην ευρεία αγορά.

Το βραβείο «Καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες» απονεμήθηκε στην Τσεχική περιφέρεια της Μοραβίας-Σιλεσίας και στο σχέδιο κοινωνικής στέγασης στην πόλη Ostrava. Χάρη στο έργο, 105 διαμερίσματα κοινωνικής στέγασης ανακαινίστηκαν, ενώ το έργο ανέπτυξε επίσης ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις συνοικίες των πόλεων και την κοινωνική στήριξη των ενοικιαστών.

«Πιστεύουμε ότι η στέγαση είναι μια προϋπόθεση για να είναι κανείς μέρος της κοινωνίας, μέρος της πόλης και της γειτονιάς. Χάρη σε αυτό το έργο για την κοινωνική στέγαση μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την ευκαιρία σε ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως και στους Ρομά», υπογράμμισαν οι νικητές.

Το Nant Gwrtheyrn, ένα εγκαταλελειμμένο μεταλλευτικό χωριό στην ακτή της Βορειοδυτικής Ουαλίας, έλαβε το βραβείο «Επένδυση στην πολιτιστική κληρονομιά», για το πρότζεκ αποκατάστασης της περιοχής και την προώθηση του ουαλικού πολιτισμού και της γλώσσας μέσω του ίδιου έργου.

 

10 Οκτωβρίου 2018

Tης Σοφίας Ελανίδου

Πηγή: EURACTIV